Presedintele Klaus Iohannis a sustinut o alocutiune in cadrul Sedintei solemne comune a Parlamentului dedicate omagierii personalitatii Majestatii Sale Regele Mihai I.

"Onoram astazi, cu profund respect, memoria unei mari personalitati a istoriei noastre, Regele Mihai I al Romaniei. Loial patriei si natiunii sale, el a purtat pe umeri o grea domnie in momente foarte dificile ale istoriei noastre. Obligat sa infrunte tirania, prin actul de la 23 august 1944, Mihai I a servit cauza libertatii si democratiei. Apoi, opunandu-se cu darzenie acapararii tarii de catre comunisti, a dovedit curaj si simt al datoriei. Destinul sau tragic se confunda cu destinul din veacul trecut al poporului roman. (...)

Desi a domnit acum mai bine de 70 de ani, principiile sale nu apartin trecutului, ci, dimpotriva, sunt mai actuale ca niciodata.

Mihai I a fost un monarh constitutional care a aparat domnia legii, drepturile si libertatile individuale, a militat pentru institutii solide si pentru ca regulile sa fie durabile, asumate si respectate.

Integritatea sa este un exemplu nepretuit

«Vom sustine orice om politic», spunea Regele Mihai in urma cu 17 ani, «indiferent de inclinatia lui ideologica, atata vreme cat el sau ea va ramane angajat in respectarea drepturilor omului si a libertatilor individuale, in eliminarea coruptiei, in protejarea tuturor romanilor.»

Regele a aparat cu toate puterile si prerogativele sale Romania in vremea domniei si a facut tot ce i-a stat in putinta mai apoi, in exil, pentru reinnodarea legaturilor traditionale ale Romaniei cu democratiile occidentale. (...)

Este datoria noastra, a tuturor, sa aparam mostenirea Regelui Mihai I

Pretuind memoria sa, noi toti avem datoria sa asiguram o Romanie stabila, demna si respectata in lume, prospera si puternica, cu un stat de drept solid, in care aspiratia spre libertate si prosperitate a romanilor este implinita si in care nimeni nu este mai presus de lege. O Romanie in care viata publica sa fie dominata de responsabilitate, decenta si competenta. In definitiv, o Romanie mai puternica si mai unita, pe care suntem cu totii chemati sa o desavarsim.

Fie ca amintirea Regelui Mihai I sa ramana vesnica in inimile noastre!", a declarat seful statului.

Citeste si:
Concursul de Eleganta Sinaia 2019: marele premiu a fost castigat de...
Concursul de Eleganta Sinaia...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.