Prin amendamentele adoptate joi de Comisia pentru legile Justitiei nu se destabilizeaza nici sistemul judiciar si nu este afectata nici independenta Justitiei, a sustinut joi presedintele comisiei, Florin Iordache, dupa ce opozitia a criticat decizia privind infiintarea Sectiei de investigare a unor infractiuni din Justitie in cadrul Parchetului General, "fiind astfel luate din atributiile DNA".

"Prin aceste legi in niciun caz nu destabilizam nici Justitia si nici independenta Justitiei. Toate acele alineate care vizeaza amestecul politicului sau amestecul ministrului Justitiei in vreun fel — fie in desemnare, fie in recuzare, etc., fara indoiala au fost eliminate. Ceea ce ne-am dorit noi, la propunerea asociatiilor profesionale, este infiintarea acestei sectii specializate, o sectie in subordinea procurorului general si procurorul sef al acestei sectii este numit de plenul CSM, la propunerea sectiei pentru procurori. Deci in niciun fel nu avem un amestec politic", a declarat Iordache la finalul sedintei comisiei.

El a adaugat ca toate asociatiile profesionale care au depus amendamente au exprimat puncte de vedere in cadrul dezbaterilor, intre acestea fiind AMR si UNJR.

"Daca in initiativa depusa de noi discutam de Directie, in urma analizei si a propunerilor facute am ajuns la concluzia ca nu e necesara infiintarea unei directii si e necesara infiintarea unei sectii, cu un personal foarte mic, cu 20 de posturi, cu 8 procurori, am stabilit niste conditii pentru acestia. Argumentele care justifica infiintarea acestei sectii sunt prezentate de asociatiile profesionale", a argumentat presedintele Comisiei pentru legile Justitiei.

Reprezentantii PNL si USR din Comisia parlamentara speciala pentru modificarea legilor Justitiei au criticat joi continuarea "destabilizarii sistemului judiciar", exemplificand in mod concret adoptarea joi a unui amendament prin care se infiinteaza Sectia de investigare a unor infractiuni din Justitie in cadrul Parchetului General, fiind astfel luate din atributiile DNA.

Multe dintre atributiile DNA vor fi preluate de sectia de investigare a infractiunilor din justitie

Comisia parlamentara speciala a decis, joi, infiintarea Sectiei de investigare a unor infractiuni din Justitie in cadrul Parchetului General.

"In cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie se infiinteaza si functioneaza Sectia de investigare a unor infractiuni din Justitie, care are competenta exclusiva de a efectua urmarirea penala pentru infractiunile de coruptie si cele asimilate acestora, prevazute de Codul penal si de Legea 78/2000, infractiunile de serviciu sau in legatura cu acestea, precum si infractiunile contra infaptuirii justitiei savarsite de judecatori si procurori, inclusiv cei care au calitatea de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, precum si de procurorii si judecatorii militari", este amendamentul votat de membrii comisiei la proiectul de modificare a Legii 304/2004 privind organizarea judiciara.

Citeste si:
Florin Iordache: Amânarea creșterii alocațiilor este...
Președintele Consiliului...

Sectia de investigare a unor infractiuni din Justitie, care ar urma sa fie infiintata in cadrul Parchetului General, va fi condusa de un procuror sef de sectie si va functiona cu un maxim de 20 de posturi, dintre care 8 procurori.

In scopul efectuarii in mod temeinic a activitatii de descoperire si urmarire a infractiunilor din competenta sa, sectia poate folosi specialisti din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.