Presedintele ALDE, Calin Popescu Tariceanu, a explicat, luni seara, de ce a refuzat sa participe la manifestarile organizate de Administratia Prezidentiala cu prilejul Zilei Nationale a Romaniei, afirmand ca atata timp cat presedintele va fi "exponentul statului paralel", nu poate sa stea alaturi de acesta la un eveniment de o asemenea importanta.

"Atata vreme cat presedintele se va face ca nu vede abuzurile care se petrec in justitie, cat nu va intelege ca obligatia primara pe care o are ca presedinte este nu numai sa asigure buna functionare a institutiilor, dar aceste institutii au obligatia sa protejeze cetateanul si sa il apere, sa ii apere libertatile, atata vreme cat presedintele va fi exponentul statului paralel, care a acaparat puterea in Romania in mod ilegitim si face tot ceea ce poate ca sa darame puterea legitima, imi pare foarte rau, nu pot sa stau alaturi de un astfel de presedinte la un eveniment atat de important", a afirmat Tariceanu, intr-o emisiune la Antena 3.

De altfel, liderul ALDE a criticat si discursul pe care presedintele Klaus Iohannis l-a tinut la receptia organizata la Cotroceni de 1 Decembrie, spunand despre acesta ca a fost "un discurs eminamente politic", scrie Agerpres.

"Am vazut discursul pe care l-a tinut seara la receptia de 1 Decembrie de la Cotroceni, care a fost un discurs eminamente politic, menit sa imparta Romania in doua. In loc sa fie in ziua de 1 Decembrie un discurs care sa aiba o simbolistica aparte, este ziua in care totusi toti romanii se unesc si viseaza la un ideal comun, presedintele gaseste acest moment potrivit tocmai sa arate ca exista doua Romanii: o Romanie a lui si a sustinatorilor lui si o alta Romanie care nu impartaseste aceleasi visuri"
, a mai declarat Calin Popescu Tariceanu.

Tariceanu: Statul de drept e un deziderat inca

"Daca ar fi stat de drept, atunci multe lucruri nu s-ar fi intamplat. Nu am avea manifestatii neautorizate, nu am avea profesori batuti in scoli, nu am avea persoane care merg liber pe strada si sunt agresate chiar in fata Guvernului. Daca ar fi stat de drept. Statul de drept e un deziderat inca si probabil va trebui sa cladim ceva, sa recladim, pentru a spune 'da, Romania este comparabila cu tarile din occident'", a spus presedintele Senatului.

In opinia sa, tema statului de drept este foarte politizata in societatea romaneasca.

"In rest, sloganuri multe, politizare foarte multa a acestor lucruri, cu efectele pe care le vedem, efecte interne, o stare de incertitudine pe care unii oameni de buna-credinta o traiesc, o incearca, pentru ca sunt mult dezinformati si exista o masiva actiune de dezinformare a lor, ca si, de altfel, in strainatate, am vazut acele doua lucruri la fel de bine", a adaugat el.

Un miting de sustinere pentru Guvern, absolut inutil

"Incerc sa fiu cat se poate de clar, glumind putin: nu sustin un miting de sustinere. Altfel, cred ca, din moment ce eu consider ca oamenii care nu impartasesc aceleasi opinii cu ale noastre au dreptul sa-si spuna punctul de vedere in mod liber, necenzurat, nu as putea nici eu sa le cer colegilor mei, sa-i cenzurez in aceasta optiune. Deci, daca au nemultumiri, pot sa o faca, pentru ca un miting de sustinere, intr-adevar, mi se pare absolut inutil, ca sa nu spun ca ar fi o forma ridicola. Dar e adevarat ca acum (...) mitingurile acestea au devenit o moda, asa incat fiecare, pana la urma, are dreptul sa se manifeste cum considera", a afirmat Tariceanu.
Citeste si:
Președintele Iohannis, despre majorarea pensiilor cu 11%: „Trebuie...
Președintele Iohannis, despre...

Presedintele Senatului a adaugat ca are cunostinta despre anumite nemultumiri care ar putea justifica organizarea unor actiuni de protest.

"Exista si intre colegii mei, intre sustinatorii mei - am discutat si cu cei de la PSD - oameni care au foarte, foarte multe nemultumiri, unele deplin justificate. Unii sunt nemultumiti de faptul ca nu exista raspunderea magistratilor, altii sunt nemultumiti de modul in care functioneaza jusitia, lucru pe care il vedem amplu reflectat in societate", a precizat el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.