Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a decis sa trimita in afara granitelor statului, in 2018, 1.775 de militari, cu 286 mai mult fata de anul precedent. 

Update 15:45- "Ministerul Apararii Nationale va putea participa, in anul 2018, in afara granitelor statului roman, cu un numar de 1.775 de militari, reprezentand o crestere cu 286 de militari fata de anul 2017. Acestia pot fi desfasurati in teatrele de operatii, precum si in cadrul misiunilor individuale de observare si monitorizare. Alti 233 de militari se vor afla in tara, cu posibilitatea de a fi dislocati la ordin.

Efortul principal va fi reprezentat, in continuare, de participarea cu forte si mijloace la misiunea NATO din Afganistan - Resolute Support Mission, concomitent cu mentinerea participarii la operatiile NATO KFOR si UE ALTHEA din Balcani.

Prin participarea la astfel de misiuni, statul roman se implica activ in promovarea stabilitatii si securitatii regionale si globale, in combaterea terorismului international, actionand in conformitate cu Strategia nationala de aparare a tarii pentru perioada 2015-2019", se arata intr-un comunicat.

In cadrul aceleiasi sedinte, a fost aprobat Raportul privind masurile abordate de tara noastra in vederea punerii in aplicare a regimurilor de sanctiuni instituite pe plan international.

CSAT a avizat Proiectul de Hotarare a Guvernului in ceea ce priveste circumstantele si procedura specifica aferente etapei 1 a programului de inzestrare "Transportor blindat pentru trupe 8X8".

In urma aprobarii propunerilor de buget pentru 2018, pentru institutiile cu atributii in domeniul apararii si securitatii, MApN a primit 2% din PIB.



Sedinta CSAT a inceput la ora 12.00, la Palatul Cotroceni, potrivit News.ro.

Pe ordinea de zi a sedintei sunt incluse subiecte referitoare la Planul de intrebuintare a Fortelor Armate ale Romaniei trimise la misiuni in afara tarii, in anul 2018, stadiul indeplinirii Planului de actiune pentru implementarea deciziilor Summitului NATO de la Varsovia, Raportul privind masurile adoptate de Romania in vederea punerii in aplicare a regimurilor de sanctiuni instituite pe plan international (octombrie 2016 - septembrie 2017) si Programul de activitate al Consiliului Suprem de Aparare a Tarii pentru anul 2018.

Citeste si:
Anca Neacșu a sărit în apărarea lui Theo Rose în scandalul cu Irina...
Anca Neacșu a sărit în...

Ultima sedinta a CSAT a avut loc in 17 octombrie, cand s-a stabilit ca Romania sa isi exprime intentia preliminara de participare la un set initial de 10 proiecte, din cele avansate pana in prezent de catre statele membre, conditionat de acceptarea acestora in cadrul PESCO, anunta Administratia Prezidentiala.

PESCO va reprezenta o forma intensificata de cooperare pe dimensiunea Politicii de Securitate si Aparare Comuna, in domeniul dezvoltarii capabilitatilor de aparare la nivel european, oferind posibilitatea ca statele membre, care indeplinesc criterii avansate in domeniul capabilitatilor militare si doresc sa isi asume angajamente suplimentare, sa realizeze intre ele o cooperare structurata.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.