Parchetul General sustine ca unele dintre amendamentele votate, vineri, de Comisia parlamentara speciala pentru legile justitiei contureaza ”premisele eliminarii independentei procurorului” si afirma ca noile prevederi ”reprezinta o indepartare clara de la textul constitutional”.

Parchetul General a transmis, sambata, un punct de vedere cu privire la unele dintre amendamentele votate de Comisia parlamentara speciala pentru legile justitiei si afirma ca, in actuala forma, ”se contureaza premisele eliminarii independentei procurorului”.

Ministerul Public atrage atentia asupra faptului ca, in cursul zilei de ieri, 24 noiembrie 2017, Comisia parlamentara speciala pentru legile justitiei a votat modificarea unor articole de lege intr-o forma prin care, in mod evident, se contureaza premisele eliminarii independentei procurorului, ca prima etapa pentru anularea statutului de magistrat al acestuia, cu consecinte negative asupra calitatii actului de justitie”, se arata in document.

Potrivit procurorilor, articolul 3 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor ”consacra independenta si stabilitatea procurorilor, atribute care nu se mai regasesc in forma amendata si votata de Comisia parlamentara speciala pentru legile justitiei”.

Modificarea adusa reprezinta astfel si o indepartare clara de la textul constitutional, care situeaza procurorii in cadrul autoritatii judecatoresti”, mai transmite Parchetul General.

Tototdata, reprezentantii Ministerului Public isi exprima ingrijorarea fata de ”tendinta anacronica exprimata de Comisia parlamentara speciala pentru legile justitiei in ceea ce priveste viziunea asupra procurorului si sistemului de justitie penala”.

Procurii fac referire la Carta de la Roma (2014), document ce prevede ca ”independenta si autonomia Ministerului Public constituie un corolar indispensabil pentru independenta justitiei”.

Procurorii ar trebui sa fie autonomi in luarea deciziilor si ar trebui sa isi indeplineasca sarcinile in afara oricaror ingerinte si presiuni externe, conform principiilor separatiei puterilor si responsabilitatii”, se mai arata in documentul transmis de Ministerul Public.

Citeste si:
Cioloș: „Merg astăzi în Parlament pentru a stabili prioritățile de...
Cioloș: „Priorităţile...

Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.