"Dintr-o realitate paralela, actualul premier spune ca Guvernul Ciolos ar fi lasat tara pe butuci, iar ei aduc numai bunastare si stabilitate", sustine fostul premier Dacian Ciolos intr-o postare pe Facebook.

"In plus, cum ar veni, guvernul PSD-ALDE, demis pentru incompetenta de propria majoritate in Parlament, nici nu ar fi existat.

Dupa ce s-a luptat cu dusmani imaginari, coalitia PSD-ALDE a revenit la tehnocratii care nu le dau pace nici azi, la un an de la alegeri si dupa ce au primit toata puterea executiva si legislativa, sa guverneze cum stiu mai bine.

Despre bunastarea si stabilitatea adusa de PSD nu spun acum multe, o simtim in pretul combustibililor, in inflatie, in cursul leu-euro si, in general, in ritmul cresterii ratelor la banci ale oamenilor.

In 2016, Romania era o tara stabila, care atragea investitii si crea locuri de munca adevarate, in economie, nu pe bani publici, si urca dealul greu, plin de capcane, promisiuni populiste si discursuri mincinoase ale celor care isi doreau puterea. PSD-ALDE a obtinut majoritatea in Parlament si oricat ar vrea ei sa intoarca azi cifrele, se vede cu ochiul liber diferenta. Oamenii simt pe pielea si pe nervii lor ce a insemnat acest an cu doua guverne ale aceleiasi majoritati.

Citeste si: Mihai Tudose: Am facut intr-un an cat nu ati reusit voi cu tehnocratii

Ciolos observa cateva "inexactitati"

Vom avea ocazia sa facem aceasta comparatie tehnica, pe cifre, intre cele doua perioade foarte curand. Pana atunci insa, remarc la o prima vedere doar cateva, sa le zicem, inexactitati:

- Veniturile publice au crescut cum au crescut si salariile: pe hartie! Pentru prima data, Guvernul PSD-ALDE a introdus subventiile pentru agricultura de la UE in venituri, ca sa dea bine cifrele. Pana in 2017, acestea nu erau inregistrate in buget. Asa a umflat Guvernul PSD-ALDE categoria de fonduri europene. Realitatea este urmatoarea: din cele 7.45 miliarde lei fonduri europene anuntate, numai 2.2 miliarde sunt de fapt fonduri atrase. Diferenta o reprezinta aceste subventii in agricultura din bugetul UE, care se duc direct la agricultori fara niciun merit al guvernului asa cum s-au dus si anul trecut, cand noi nu ne-am laudat cu ele in calcule.

Citeste si:
Alegeri prezidenţiale 2024. Cine va candida pentru funcţia de...
Alegeri prezidenţiale 2024....

Daca eliminam aceste minciuni, observam ca veniturile fiscale au scazut ingrijorator: impozitul pe profit a scazut cu 6.2%, TVA a scazut cu 129 milioane lei, accizele cu peste 800 milioane lei iar impozitele si taxele pe proprietate cu 634 milioane de lei.

- Investitiile din bani publici au scazut cu 20.3%, iar investitiile din fonduri europene au scazut cu 23.1% fata de 2016. Aici se masoara intre altele capacitatea de a crea bunastare, prin investitii care sa genereze si sa consolideze locuri de munca si sa produca venituri la bugetul de stat.

- Cand domnul Premier PSD-ALDE vorbeste de firmele romanesti ajutate anul acesta, se refera oare si la cele peste 600.000 de firme debusolate care aloca ore in sir si platesc experti pentru a deslusi modificarile generate de "Revolutia" fiscala?

M-as bucura ca guvernul chiar sa faca mai multe si mai bine decat am facut noi, mai ales ca au mult mai multe parghii decat am avut noi.

Citeste si:
Masa de Crăciun, mai scumpă. În ultimul an, inflația a crescut...
Masa de Crăciun, mai scumpă....

Cifrele triumfaliste nu tin insa loc de bunastare, nici nu compenseaza lipsa de eficienta in actul guvernamental. Nu tin loc nici de lipsa de predictibilitate creata de schimbarile frecvente si incoerente ale legislatiei fiscate, care arunca economia in aer", a scris Dacian Ciolos pe Facebook.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.