Parlamentarii PNL si cei ai PMP au parasit miercuri sedinta comisiei speciale in care se discuta modificarile legilor justitiei, dupa ce toate propunerile lor, inclusiv solicitarea unui punct de vedere de la Comisiei de la Venetia, au fost respinse de majoritatea PSD - ALDE - UDMR. Si reprezentantul Parchetului General a parasit sedinta comisiei speciale dupa ce solicitarea sa ca dezbaterea sa se concentreze mai intai asupra principiilor generale ale modificarilor legislative a fost, de asemenea, respinsa.

Ceea ce se intampla in sala este o miselie politica, o miselie legislativa si, daca-mi permiteti, o badaranie parlamentara. Modul in care s-au desfasurat lucrarile confirma ceea ce ne temeam cu totii: nu e vorba de un demers bine intentionat, e vorba de un demers bine pilotat de biroul domnului Dragnea de macelarire a legilor justitiei”, a declarat deputatul PNL Catalin Predoiu dupa ce liberalii au parasit sedinta.

Exista nu sute, ci mii de amendamente facute a caror lectura probabil ca la PSD se poate face peste noapte, ca dansii sunt ca Fat Frumos, mesteca amendamente peste noapte cat altii in zece ani. Sunt mii de pagini intr-un limbaj juridic pe care nu ai cum sa le aprofundezi, nu ai cum sa le lecturezi astfel incat sa ai o opinie pertinenta si una care sa produca plus valoare pentru sistemul judiciar”, a explicat, la randul ei, senatoarea ANL Alina Gorghiu.

Ea a acuzat PSD si ALDE ca ”baga pumnul in gura” tuturor celor care nu sunt de acord cu ei.

”Nimic din ce a propus opozitia, din ce a propus CSM, din ce a vrut sa spuna Parchetul General nu a fost luat in discutie. A incercat PSD sa ne transforme in mobilier pentru ca domniile lor au urmatorul obiectiv: am primit ordin de la Dragnea, trebuie sa trecem in 24 sau in 36 de ore aceste legi pe repede inainte, nu ne intereseaza dezbaterea, nu ne intereseaza opinia sistemului judiciar, nu ne intereseaza opozitia, nu ne intereseaza absolut nimic altceva. Uitati-va cum stau ca oile la taiat. Niciun senator sau deputat PSD nu discuta pe nimic, tac si ridica mana si voteaza doar ce spune domnul Iordache, inteleptul acestui grup, cel vcare a luat in mana steagul modificarii legilor justitiei. Motiv pentru care, toti colegii azi am decis sa parasim aceste discutii si sa protestam pentru ca decat sa faci un lucru care sa fie prost facut, mai bine te lipsesti de el”, a mai spus ALina Gorghiu.

Citeste si:
Tomac anunță organizarea Congresului PMP pe 19 februarie: Scopul e...
Tomac anunță organizarea...

Inainte de a parasi sala, liberalii au propus, fara succes, ca legile justitiei sa intre in procedura parlamentara normala, iar comisia speciala condusa de Florin Iordache sa renunte la dezbaterea actelor normative.

Si reprezentantii PMP au parasit sedinta comisiei speciale in semn de protest fata de cum sunt conduse dezbaterile de catre presedintele acesteia, social-democratul Florin Iordache.

La propunerea PSD si a UDMR, programul comisiei a fost prelungit pana miercuri la ora 19:00.

Primul act normativ luat in discutie miercuri a fost legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor. Cea mai contestata modificare in acest caz a fost limitarea presedintelui Romaniei de a refuza o singura data numirea unui procuror sef si scoaterea sefului statului din procedura de demiterea a unui procuror sef.
Coalitia PSD - ALDE a conceput un calendar accelerat pentru trecerea rapida prin Parlament a modificarilor legilor justitiei: zece zile in Camera Deputatilor si zece zile in Senat, ceea ce inseamna ca in urmatoarele trei saptamani se va da votul final pe modificarile respectivelor acte normative.

Citeste si:
Cioloș: „Merg astăzi în Parlament pentru a stabili prioritățile de...
Cioloș: „Priorităţile...

Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.