Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii va discuta, marti, raportul Inspectiei Judiciare privind controlul facut la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, la solicitarea ministrului Tudorel Toader. Sedinta este programata pentru ora 12:00. 

In urma cu o saptamana, Inspectia Judiciara a anuntat ca in 9 noiembrie a trimis Sectiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii "raportul avand ca obiect eficienta manageriala si modul de indeplinire a atributiilor ce decurg din legi si regulamente la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, precum si respectarea normelor procedurale si regulamentare de catre procurorii si personalul auxiliar de specialitate din cadrul parchetului".

Controlul la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie a avut loc in perioada 4 - 29 septembrie, iar echipa care a facut verificarile, vizand activitatea din 2016 si din primul semestru al acestui an, a fost formata din opt inspectori judiciari.

Controlul Inspectiei Judiciare a fost declansat in baza unei cereri trimise in 19 iunie de catre ministrul Justitiei, Tudorel Toader, care a solicitat controale la DNA si la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, motivand ca la cele doua institutii nu au mai avut loc verificari de zece ani.

In cazul DNA, raportul Inspectiei Judiciare a fost trimis Sectiei pentru Procurori a CSM in 5 octombrie, fiind deja discutat in sectia CSM. Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat, saptamana trecuta, ca va lua o decizie in urma controlului Inspectiei Judiciare la Directiei Nationala Anticoruptie "sigur anul acesta".

"Am cerut controlul, Inspectia a efectuat cele doua controale, au facut rapoarte, cel de la DNA are cinci sute si ceva de pagini. Este obligatia mea nu numai morala, ci si legala, ca ministru, sa valorific rezultatele raportului de control. Eu nu pot sa ma fac ca nu s-a intamplat nimic, eu nu pot sa dau raportul la o parte si sa ne vedem pe viitor, ne vom vedea de treaba, dar nu pot sa neglijez acel raport pe care sa il valorific si cu un rezultat pe care sa il prezint public, indiferent care va fi el.

Citeste si:
CCR: Procurorii nu mai pot bloca prescrierea faptelor
CCR: Procurorii nu mai pot...

Indiferent ce voi aprecia eu in urma evaluarii concluziilor din raport, o parte vor fi de acord si partea cealalta ma va critica. Problema este doar de nuanta, care parte va fi de acord si care parte ma va critica, rezultatul matematic va fi acelasi. Evaluarea nu o voi face numai din punctul de vedere al raportului Inspectiei, ci voi integra concluziile pe care le voi trage din raport intr-o evaluare de ansamblu a activitatilor desfasurate de respectivele entitati”, a declarat Tudorel Toader, potrivit News.ro.

Intrebat cand preconizeaza ca va lua o decizie, Toader a raspuns: "O zi exacta n-as putea spune, dar in scurt timp, sigur anul acesta”.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.