Presedintele PNL, Ludovic Orban, a anuntat luni ca liberalii vor organiza din nou proteste in toate judetele din tara, inclusiv in Capitala, la Parlament, in ziua in care va fi dezbatuta si votata in Parlament motiunea de cenzura impotriva Guvernului Tudose, ”PSDragnea, in campanie muma, la putere ciuma”.

"Am anuntat public inca de la reuniunea Biroul Executiv de saptamana trecuta ca vom organiza manifestatii in tara, in fiecare capitala de judet si, de asemenea, vom organiza manifestatii si in Bucuresti. Cu siguranta centrul de greutate al manifestatiilor in ziua dezbaterii si votului motiunii va fi Bucurestiul, Parlamentul. Ca atare, vom organiza cu certitudine manifestatii", a declarat Ludovic Orban.

Liderul PNL a spus ca singura problema pe care o au liberalii este atitudinea obstructionista a majoritatii care, in opinia sa, special nu a stabilit un calendar clar al dezbaterii motiuni de cenzura astfel incat sa le reduca capacitatea organizatorica.

O mobilizare maxima poti sa ai in conditiile in care cat de cat din timp cunosti ora si ziua la care se dezbate motiunea, ori tactica lor este exact aceeasi tactica pe care au aplicat-o si privitor la ziua si ora citirii motiunii”, a explicat Orban.

Cateva sute de persoane - primari si consilieri locali ai PNL - au protestat, luni seara, in mai multe orase, unde s-au adunat in fata sediilor prefecturilor si au citit textul motiunii de cenzura depuse de PNL.

Organizatiile judetene ale PNL au organizat, luni seara, in majoritatea oraselor, manifestatii impotriva Guvernului PSD - ALDE, actiuni care, spun liderii partidului, fac parte din campania de informare lansata in scopul determinarii tuturor parlamentarilor, indiferent de culoare politica, sa voteze pentru adoptarea motiunii de cenzura si demiterea Guvernului Tudose.

La Galati, peste o mie de persoane, majoritatea membri PNL, s-au strans luni seara in fata sediului Prefecturii, pentru a-si exprima sustinerea pentru motiunea de cenzura initiata de liberali.

Primarul comunei Matca, Nelu Costea, a citi textul motiunii de cenzura, in timp ce din multime s-a scandat "PSD, ciuma rosie", "Jos Guvernul comunist". Unii manifestanti au avut pancarte cu mesaje precum "Demisia, PSDragnea", "PSD, ciuma rosie", "PSDragnea baga mana adanc in buzunar sa ne ia si ultimul ban". Actiunea a adurat aproximativ o ora si jumatate.

Citeste si:
Fermierii au ajuns la o înțelegere cu ministrul Agriculturii....
Fermierii au ajuns la o...

La Buzau, aproximativ 400 de liberali veniti din tot judetul cu autocare si cu microbuze s-au adunat in centrul orasului, de unde au plecat in mars catre Prefectura, insotiti de politisti si jandarmi.

Ajunsi in fata Prefecturii, liderii organizatiei au citit textul otiunii de cenzura, dupa care au depus textul motiunii la Prefectura, fiind asteptati de prefect. Manifestatia a durat aproximativ o ora.

La Arad, peste 200 de alesi locali ai PNL din judet au protestat, luni seara, in fata Palatului Administrativ, in care isi are sediul si Prefectura, fata de modificarile aduse Codului Fiscal si pentru a sustine motiunea de cenzura depusa de partid in Parlament.

In Piata Revolutiei din Arad, pe platoul din fata Palatului Adminsitrativ (sediul Prefecturii si al Primariei Arad), s-au adunat primari, viceprimari, consilieri locali si judeteni ai PNL. Protestatarii nu au purtat pancarte si nu au scandat, insa presedintele organizatiei municipale a PNL Arad, Sergiu Bilcea, a citit de pe o scena textul motiunii de cenzura a PNL, iar ulterior le-a declarat jurnalistilor ca manifestarea "a fost o continuare a protestului din strada al primarilor din Arad fata de modificarile aduse Codului Fiscal”.

Citeste si:
Klaus Iohannis, după adoptarea moțiunii de cenzură. „Este momentul...
Klaus Iohannis, după...

"Este o actiune impotriva modificarilor aduse Codului Fiscal si pentru sustinerea motiunii de cenzura a PNL prin citirea acesteia in fata Prefecturii Arad, pentru a le arata cetatenilor ceea ce insemana PSD si schimbarile total eronate pe care le face acest guvern. Judetul Arad va fi afectat cu 35 milioane de euro, ceea ce insemana ca Primaria Arad va pierde 16 milioane de euro, bugetul Consiliului Judetean opt milioane de euro, iar diferenta este pierderea primariilor”, a spus Bilcea.

La Sibiu, aproximativ 300 de persoane s-au strans in fata sediului central al PNL din zona centrala si au pornit in mars pana la Prefectura, institutie aflata la mai putin de 500 de metri. La Prefectura a fost citit textul motiunii, iar liberalii au scandat lozinci antiguvernamentale.

Dupa aproximativ o jumatate de ora, ei au pornit din nou in mars catre sediul partidului. La protest au participat membri ai PNL, dar si cativa dintre liderii locali ai formatiunii.

Citeste si:
Dezbatere intensă pe Internet după reacția polițistului Marian...
Dezbatere intensă pe Internet...

La Alba Iulia, peste 500 de persoane - membri ai PNL, primari si consilieri locali - s-au adunat in fata Prefecturii, unde au ramas timp de aproximativ o ora, scandand lozinci impotriva Guvernului si manifestandu-se zgomotos, cu vuvuzele si fluire.

Printre protestatari s-a aflat si Mircea Hava, liderul PNL Alba si parimarul din Alba Iulia, Ion Dumitrel, seful Consiliului Judetean, viceprimarii din Alba Iulia, Paul Voicu si Gabriel Plesa, dar si primari si consilieri din judet.

La Timisoara, la actiunea de protest organizata de PNL au participat, in fata sediului Prefecturii, cateva zeci de persoane, intre care si liderul liberal din Timis, Nicolae Robu, primar al municipiului Timisoara. In discursul rostit inaintea citirii motiunii, Robu a atras atentia ca bugetul municipiului scade cu 33 milioane de euro pe an, in urma masurilor Guvernului.

Citeste si:
Al doilea tur al alegerilor prezidențiale ar putea avea loc odată...
Al doilea tur al alegerilor...

PNL a depus o motiune de cenzura impotriva guvernului PSD- ALDE in contextul in care acest guvern continua seria de masuri care ne ingrijoreaza, care destabilizeaza economia tarii in primul rand. Acum ne manifestam nemultumirea fata de unele prevederi ale noului cod fiscal. Ma refer la faptul ca bugetele unitatilor administrativ teritoriale, motor ale societatii romanesti, in primul rand asa cum este Timisoara si cum sunt si alte orase ale tarii, scad cu 35 la suta. Bugetul local al municipiului Timisoara ar urma sa scada cu circa 33 de milioane de euro pe an. Ca sa ne facem o imagine asupra acestei sume, va spun ca pe exercitiul financiar european 2016-2020 Timisoara are la dispozitie un total de 54 milioane euro. Iata ca printr-o masura a guvernului bugetul local scade cu 33 milioane de euro pe an”, a declarat Nicolae Robu.

Consilierul judetean al PNL Nicolae Bitea a citit, apoi, textul motiunii de cenzura depusa de liberali in Parlament.

La Iasi, peste 300 de membri si simpatizanti PNL au protestat in fata Prefecturii, liderii organizatiei acuzand tratamentul umilitor al PSD fata de Moldova.

Liberalii s-au adunat in fata sediului PNL din Podu Ros, apoi au pornit in mars catre Prefectura Iasi. Manifestantii au venit cu steaguri tricolore, iar pe traseu au scandat "PSD, ciuma rosie”, "ALDE si PSD, tradatori de patrie”,"Veniti cu noi, va fura si pe voi” si "Demisia”. Printre participanti s-au numarat si primari ai PNL din judet, dar si consilieri locali si judeteni ai partidului.Liderul consilierilor locali liberali, Eduard Boz, a spus ca liberalii vor sa opreasca bataia de joc a PSD la adresa Iasiului, amintind faptul ca Guvernul social-democrat nu a alocat bani pentru nici un proiect important in regiunea de nord-est.

Presedintele PSD Iasi, deputatul Costel Alexe, a citit in fata participantilor la protest textul motiunii de cenzura pe care liberalii au initiat-o in Parlament impotriva guvernului PSD. Totodata, el a spus c,a dincolo de motivatia masurilor fiscale, iesenii sunt indreptatiti sa iasa in strada si "sa denunte tratamentul injositor la care sunt supusi de catre acualul guvern”.

"Nu au fost alocate fonduri pentru autostrada Iasi-Tg. Mures sau pentru finalizarea lucrarilor la soseaua de centura a Iasiului. Spitalul Regional si Clinica de Arsi sunt inca proiecte pe hartie, in timp ce stadionul si sala polivalenta moderna sunt doar promisiuni politicianiste. Iasiul merita mai mult decat firimiturile primite de la Guvernarea PSD”, a declarat liderul PNL Iasi, Costel Alexe. Protestul a durat o ora si s-a incheiat fara incidente.

Motiunea de cenzura depusa de PNL a fost citita, luni dupa-amiaza, in plenul reunit al Parlamentului, fiind prezenti 287 de senatori si deputati. Premierul Mihai Tudose si majoritatea membrilor Guvernului nu au fost prezenti.

Decizia ca motiunea de cenzura sa fie citita in aceasta dupa-amiaza in plenul reunit a fost luata de conducerea Parlamentului in jurul orei 14.00, ceea ce a determinat nemultumirea liberalilor.

Data si ora dezbaterii si votului motiunii de cenzura urmeaza sa fie stabilite miercuri, intr-o noua sedinta a Birourilor Permanente Reunite. Motiunea, intitulata ”PSDragnea, in campanie muma, la putere ciuma”, in textul careia fac inventarul ”minciunilor”, al ”nerealizarilor” si al masurilor care, arata ei, au destabilizat economia in cele zece luni de cand coalitia PSD – ALDE a preluat guvernarea a fost inregistrata la Parlament vineri, fiind semnata de 148 de parlamentari de la PNL, USR, PMP si independenti.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.