PNL va depune luni la Avocatul Poporului o sesizare pentru contestarea la Curtea Constitutionala (CCR) a OUG 82/2017 prin care Guvernul a diminuat contributia la Pilonul 2 de pensii si care, in opinia partidului, incalca prevederile constitutionale referitoare la dreptul de proprietate si dreptul la pensie. Tot luni, liberalii vor organiza, in judete, proteste antiguvernamentale, care fac parte din campania de informare lansata in scopul determinarii tuturor parlamentarilor, indiferent de culoare politica, sa voteze pentru adoptarea motiunii de cenzura si demiterea Guvernului Tudose.

Liberalii au anuntat duminica ca vor depune la Avocatul Poporului o contestatie pentru sesizarea Curtii Constitutionale fata de OUG 82 adoptata de Guvernul Tudose in sedinta din 8 noiembrie, fara a fi fost pusa anterior in dezbatere publica si fara ca prevederile ei sa fie cunoscute pana la publicarea in Monitorul Oficial, pe 17 noiembrie.

Una dintre prevederile ordonantei de urgenta este diminuarea cotei de contributie la fondul de pensii administrate privat (Pilonul II) de la 5,1% la 3,75%.

Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) a atras atentia ca reducerea contributiei pentru Pilonul II de la procentul actual de 5,1% la 3,75%, in locul majorarii la 6%, conform legii, va insemna o reducere de 20% a pensiilor private pentru romani. ”Reducerea in premiera a contributiei de la procentul actual de 5,1% la 3,75% (in locul majorarii la 6%, conform legii) transmite insa un semnal negativ, afectand viabilitatea pe termen lung a sistemului de pensii private. Astfel, decizia se traduce in pensii private mai mici cu cel putin 20% pentru viitorii pensionari si potential mai scazut de finantare a afacerilor romanesti prin intermediul pietei de capital”, se arata intr-un comunicat transmis de APAPR.

Potrivit asociatiei, la finalul lunii septembrie 2017 existau in Romania sapte milioane de participanti la fondurile de pensii private Pilon II, iar suma acumulata in conturile lor este de 38 de miliarde de lei, din care castigul total din investitii este de peste 7 miliarde de lei.

”Peste un milion de participanti au mai mult de 10.000 de lei in cont, iar valoarea medie a unui cont este de 5.500 de lei. Potrivit unor studii independente realizate de catre institutii precum OECD si Better Finance, Pilonul II din Romania se situeaza in topul celor mai performante fonduri de pensii private din statele europene”, se mai arata in comunicat, potrivit News.ro.

De asemenea, PNL a anuntat ca tot luni, incepand cu ora 17.30, organizatiile judetene ale partidului vor organiza, in toata tara, proteste antiguvernamentale, actiuni care, spun liderii partidului, fac parte din campania de informare lansata in scopul determinarii tuturor parlamentarilor, indiferent de culoare politica, sa voteze pentru adoptarea motiunii de cenzura si demiterea Guvernului Tudose.

Citeste si:
Ciucă: OUG privind măsurile bugetare, proiectul plafoanelor de...
Ciucă: OUG privind măsurile...

”Luni, 20 noiembrie a.c., incepand cu ora 17.00, filialele PNL vor organiza la nivelul judetelor evenimente prilejuite de prezentarea publica a motiunii de cenzura „PSDragnea, in campanie muma, la putere ciuma”. Membrii si simpatizantii PNL se vor reuni la sediile judetene ale partidului, de unde se vor deplasa spre sediile prefecturilor. Cu acest prilej va fi prezentat public textul motiunii de cenzura si va fi inmanat reprezentantului Guvernului in teritoriu. La evenimente sunt invitati toti cetatenii nemultumiti contraperformanta si atitudinea actualei guvernari, precum si reprezentanti ai societatii civile si structurilor asociative. Actiunea face parte din campania de informare lansata de PNL in scopul determinarii tuturor parlamentarilor, indiferent de culoare politica, sa voteze pentru adoptarea motiunii de cenzura si demiterea Guvernului Tudose”, a anuntat PNL.

Citeste si:
Arafat răspunde Avocatului Poporului: Până mi se spune să mă...
Arafat răspunde Avocatului...

Liberalii au inregistrat vineri la Parlament motiunea de cenzura intitulata ”PSDragnea, in campanie muma, la putere ciuma”, in textul careia fac inventarul ”minciunilor”, al ”nerealizarilor” si al masurilor care, arata ei, au destabilizat economia in cele zece luni de cand coalitia PSD – ALDE a preluat guvernarea. Motiunea a fost semnata de 148 de parlamentari de la PNL, USR, PMP si independenti.

PNL spune ca actuala guvernare a devenit ilegitima prin minciuna si un pericol real pentru oamenii si firmele din Romania. Liberalii arata ca PSD si ALDE au preluat la inceputul anului fraiele guvernarii cu o economie stabila, cu perspective bune si sanatoase, cu un leu solid, o inflatie aproape de zero, cu dobanzi mici, o datorie statului la fel si cresterea economica promitatoare.

Citeste si:
Al doilea tur al alegerilor prezidențiale ar putea avea loc odată...
Al doilea tur al alegerilor...

”Practic, ati primit o fundatie economica bine facuta, cu structura de rezistenta aferenta, pe care ati avut-o la cheie. Ce ati facut cu ea?! V-ati apucat sa o demolati ca sa improvizati o casa din chirpici. Si v-ati trezit acum ca puneti proptele la proptele, legati cu sarma unde trebuie sa bateti piroane, in loc de caramizi folositi cartoane, nu mai intelegeti care e structura de rezistenta si loviti la temelie... Si nu incetati sa prezentati aceasta cocioaba, care evident ca sta sa cada, ca pe o mega-inginerie arhitecturala”, scriu liberalii in motiunea de cenzura.

PNL le reproseaza liderilor PSD ca nu au spus nimic angajatilor din sectorul public despre cresterile fictive de salarii, promitand in schimb cresteri de 25% ”care se dovedesc a fi praf in ochi”.

De asemenea, liberalii acuza ”furtul de proprietate” din Pilonul 2 de pensii, ”minciuna” reducerii contributiilor la 35% si a eliminarii impozitului pe salariile de sub 2.000 de lei, dar si ”bulversarea” mediului economic prin modificarile aduse Codului fiscal.

Citeste si:
PSD și PNL au decis bugetul României pe 2024. Educația va primi...
PSD și PNL au decis bugetul...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.