Ministrul Educatiei, Liviu Pop, a sustinut, duminica, la Iasi ca invatamantul va avea in 2018 cel mai mare buget din ultimii zece ani, care sa asigure inclusiv majorarile salariale promise, dar el nu a putut preciza cat inseamna aceasta crestere a bugetului, motivand ca depinde si de proiectele europene depuse de minister.

Liviu Pop a spus, intr-o conferinta de presa, la finalul Consiliului Nationale a Rectorilor de la Iasi, ca bugetul pentru educatie in 2018 va fi cel mai mare din ultimii 10 ani si ca vor fi asigurate toate cresterile salariale promise.

"Vom avea un buget maximal, va fi cel mai mare buget din ultimii 10 ani. Cred ca e important pe zona universitara sa eficientizam costurile si sa asiguram cresterile salariale. Asa cum stiti, la rectificare am alocat pentru o parte din sentintele judecatoresti, tot ce a insemnat crestere salariala am acoperit. Ramane sa vedem anul viitor un buget mult mai consistent si mai eficient folosit.

Nu pot spune cu cat va fi mai mare bugetul pentru ca depinde foarte mult si de proiectele europene pe care ministerul le-a depus. Urmeaza sa se semneze contractele de finantare. Mai avem si proiectele mari, biblioteca scolara virtuala, catalogul elecronic cu evidenta elevilor, internet in toate unitatile scolare, proiecte care inseamna inca 100 milioane de euro”, a sustinut ministrul Liviu Pop, potrivit News.ro.

El a spus ca in cel mult trei saptamani ministerul "va avea datele clare din perspectiva bugetului anului 2018 pentru educatie”.

La randul sau, Sorin Cimpeanu, presedintele Consiliului National al Rectorilor (CNR), a spus in aceeasi conferinta de presa, ca universitatile solicita pentru 2018 o crestere cu 40 la suta a finantarii de baza si 50 de procente in plus la investitii fata de acest an.

"Sunt convins ca se va respecta angajamentul privind finantarea educatiei. Ca sa ajungem la sase la suta din PIB in 2020 se discuta despre patru cresteri anuale de 11 la suta. Sunt convins ca va fi o crestere anuala mai mare de 11 la suta pe educatie. Din pacate, in pofida eforturilor Ministerului Cercetarii, nu acelasi lucru se va intampla cu bugetul cercetarii.

In 2015, bugetul alocat acestui domeniu a fost 0,32 la suta din PIB, a scazut la 0,29 la suta in 2016, va scadea la 0,27 la suta anul acesta. In 2018 si in anii urmatori ar trebui sa ajunga la unu la suta, dar vedem ca pe partea de cercetare bugetul scade. Exista opinia in randul universitatilor ca daca era impreuna cu educatia, cercetarea s-ar fi inscris in trendul pozitiv de crestere”, a afirmat presedintele CNR, Sorin Cimpeanu.

Citeste si:
Fraudă BAC 2023. Ministrul Ligia Deca, despre scandalul scurgerii...
Fraudă BAC 2023. Ministrul...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.