Conducerea Ministerului Public spune ca a luat act de concluziile si recomandarile cuprinse in Raportul MCV, constatand ca punctul de vedere formulat de Comisia Europeana in chestiunile fundamentale privind independenta justitiei si cariera magistratilor este similar cu pozitia exprimata in mod constant de Parchetul instantei supreme, respectiv ca propunerile referitoare la legile justitiei au avut un impact negativ legat de progresele deja inregistrate. La randul ei, DNA reia concluziile mentionate in raportul MCV si aminteste, intr-un comunicat de presa, ca in cursul acestui an a inaintat catre Parlament trei cereri de incuviintare a urmaririi penale pentru ministri si fosti ministri care sunt si parlamentari, pentru presupuse fapte de coruptie, toate cererile fiind respinse.

"Conducerea Ministerului Public a luat act de concluziile si recomandarile cuprinse in Raportul MCV (...) Se constata ca punctul de vedere formulat de Comisia Europeana in chestiunile fundamentale privind independenta justitiei si cariera magistratilor este similar cu pozitia exprimata in mod constant de Ministerul Public, respectiv se retine in Raport ca propunerile referitoare la legile justitiei au avut un impact negativ legat de progresele deja inregistrate. Punerea la indoiala a independentei sistemului judiciar a reprezentat un motiv de ingrijorare in cadrul Raportului. Astfel, desi s-au inregistrat progrese privind implementarea unor recomandari, tendinta generala a anului 2017 a fost una de regres, ce ar putea avea drept consecinta revenirea la unele recomandari considerate indeplinite in Raportul din ianuarie 2017. Comisia retine ca este nevoie de o reala cooperare intre institutiile statului, care sa tina seama de respectarea independentei justitiei si care sa conduca intr-un viitor apropiat la indeplinirea recomandarilor din Raport. Totodata, se retine in Raport ca in adoptarea legilor justitiei se recomanda sa se aiba in vedere propunerile formulate de corpul magistratilor, iar procedura legislativa sa se desfasoare in conditii de transparenta totala", arata Ministerul Public.

DNA a transmis un punct de vedere legat de raportul MCV

DNA face referire la mentiunile din raportul MCV privind importanta mentinerii independentei Directiei Nationale Anticoruptie, astfel incat sa poata uza de toate instrumentele de care dispune pentru a-si continua activitatea si insista asupra indeplinirii unei recomandari formulate anterior, si anume adoptarea unor criterii obiective la ridicarea imunitatilor parlamentarilor, spre a risipi orice suspiciuni ca imunitatea e folosita ca scut impotriva actiunii procurorilor, scrie News.ro.

DNA aminteste ca in acest an a inaintat catre Parlament trei cereri de incuviintare a urmaririi penale pentru ministri si fosti ministri care sunt si parlamentari, pentru presupuse fapte de coruptie, toate cererile fiind respinse.

"Raportul insista insa ca, in cazul aparitiei unor presiuni cu efecte negative asupra luptei impotriva coruptiei, Comisia s-ar putea vedea obligata sa reevalueze aceasta concluzie", subliniaza DNA, citand raportul MCV.

DNA reia si concluziile CE ca progresul pozitiv si rezultatele bune ale institutiilor judiciare in lupta impotriva coruptiei au fost puse sub semnul intrebarii de anumite evenimente, cum ar fi: Ordonanta de urgenta de dezincriminare a anumitor infractiuni de coruptie, intre care abuzul in serviciu (ianuarie 2017) care, desi abrogata, a lasat loc unor indoieli in spatiul public si propunerile de modificare a legilor Justitiei, initiate la sfarsitul lunii august, care au generat controverse si o puternica reactie negativa din partea sistemului judiciar si din partea unor segmente din societatea civila, reactie care s-a focalizat asupra problemei independentei justitiei.

Citeste si:
Predoiu: S-au incheiat interviurile pentru functia de procuror general
Predoiu: Refacerea si...

Comisia Europeana (CE) arata in raportul MCV publicat miercuri ca ritmul global al reformelor a stagnat in acest an, ceea ce a dus la incetinirea punerii in aplicare a recomandarilor restante, cu riscul redeschiderii unor chestiuni care, in raportul din ianuarie 2017, au fost considerate inchise. Provocarile la adresa independentei sistemului judiciar reprezinta o serioasa sursa de ingrijorare, mai spune CE.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.