Fostul ministru al Mediului Rovana Plumb va fi cercetata de Parchetul ICCJ pentru abuz in serviciu ca urmare a unei plangeri a fostului sef al Romsilva Ion Dumitru, conform unei decizii ICCJ.

"Admite, in parte, plangerea formulata de petentul Dumitru Ion impotriva ordonantei nr.582/P/2016 din data de 26.05.2017 a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Sectia de urmarire penala si criminalistica, pe care o desfiinteaza in ceea ce priveste solutia de clasare sub aspectul comiterii de catre intimata Plumb Rovana, in calitatea sa de ministru al Mediului si Schimbarilor Climatice, a infractiunii de abuz in serviciu prev. de art.246 din Codul penal din 1969 cu aplic. art.5 Cod penal de (fapta de la pct.1 din ordonanta). Trimite cauza la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Sectia de urmarire penala si criminalistica, in vederea completarii urmaririi penale sub aspectul savarsirii de catre intimata Plumb Rovana, in calitatea sa de ministru al Mediului si Schimbarilor Climatice, a infractiunii de abuz in serviciu prev. de art.246 din Codul penal din 1969 cu aplic. art.5 Cod penal. II. Mentine celelalte dispozitii ale ordonantei atacate. Cheltuielile judiciare ocazionate de solutionarea prezentei plangeri raman in sarcina statului. Definitiva", se arata in decizia de marti a instantei supreme.

Ion Dumitru a depus o plangere impotriva Rovanei Plumb, pe care o acuza ca l-a demis de la conducerea Romsilva dupa ce a fost condamnat, ulterior fiindu-i anulata condamnarea, in baza unei decizii a Curtii Constitutionale din 2016 cu privire la abuzul in serviciu.

Initaial, dosarul fusese clasat, insa Ion Dumitru a cerut redeschiderea anchetei, solicitand tototdata plata drepturilor salariale de la momentul demiterii, precm si reincadrarea in functie.

In 7 iunie 2013, Dumitru, fost manager – director general al Regiei Nationale a Padurilor (RNP) – Romsilva, a fost condamnat la pedeapsa de 3 ani inchisoare cu suspendare sub supraveghere, pe un termen de incercare de 6 ani, pentru savarsirea a doua infractiuni de abuz in serviciu contra intereselor publice, in forma calificata, el trebuind sa plateadca, in solidar cu alte persoane implicate in dosar, despagubiri catre Romsilva, scrie News.ro.

Dumitru era acuzat ca a achizitionat in schimbul unei sume de peste 8 milioane de lei, sub denumirea de buldozer universal cu macara hidraulica pe senile, un utilaj care era de fapt un vehicul de tip militar model 1978 construit pe un sasiu de tanc tip T34 si care avea in fata montata o lama reglabila in „V”, iar in partea din spate un brat hidraulic dotat la capat cu gheare, valoarea sa in vama fiind de 6250 de dolari.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.