Ministrul Finantelor, Ionut Misa, a explicat, miercuri seara, la Antena 3, principalele modificari ale Codului Fiscal, el spunand ca are responsabilitatea faptelor si ca, daca exista riscul ca salariile sa scada, ar fi spus de la inceput. El a mai sustinut ca daca mediul privat doreste sa reduca salariile o poate face si astazi, dar nu are legatura cu transferul contributiilor de la angajator la angajat.

Una dintre cele mai importante masuri prevazute in Ordonanta de Urgenta privind Codul Fiscal - cea mai contestata de catre sindicate - este transferul contributiilor sociale de la angajator la angajat. Ionut Misa a spus ca "s-a pus reflectorul" pe subiectul privind transferul contributiilor sociale, neglijandu-se alte subiecte din OUG.

"In 2017 avem un impozit pe venit de 16%, contributiile salariatului de 16,5 procente si angajator de 22,75%. In 2018, impozitul scade la 10%, contributiile salariatului ajung la 35%. Din contributiile pe care un angajat le plateste, 15 procente trec in continuare in 2018, 1,5 procente sunt eliminate, din 22,75 procente 20 procente sunt transferate si vor fi beneficiu la salariat, ramanand o contributie de 2,25 procente contributia angajatorului", a explicat Misa, potrivit News.ro.

Intrebat de ce a fost nevoie de aceste modificari, ministrul Finantelor a spus: "S-a discutat foarte mult de motivatie. Din date, avem aproape 158.000 de companii care nu au platit contributiile pentru angajati in cursul acestui an. (...) Este vorba de 2.100.000 de angajati”.

Intrebat ce se va intampla daca unele salarii vor scadea, Ionut Misa a spus ca are responsabilitatea faptelor.

"Am responsabilitatea necesara pentru a face lucrurile asa cum trebuie, pentru ca eu ca parinte am responsabilitatea faptelor. Daca exista riscul ca salariile sa scada, spuneam de la inceput”, a raspunsul ministrul.

El a mai sustinut ca daca mediul privat doreste sa reduca salariile o poate face si astazi, dar nu are legatura cu transferul contributiilor.

"Orice angajator responsabil si de buna-credinta nu va reduce salariul angajatului si nu se va gandi sa ia din beneficiul pe care statul il acorda unui angajat in interes propriu. Doar un angajator care nu e responsabil poate face un astfel de lucru. Vorbim de mediul privat, pentru ca la stat acest lucru e exclus”, a adaugat ministrul Finantelor.

Citeste si:
INS: Rata șomajului din România a ajuns în august la 5,4%, în...
INS: Rata șomajului din...

Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.