Sedinta extraordinara a Guvernului pentru adoptarea noilor prevederi fiscale, programata initial vineri, fost amanata pentru luni. Masurile anuntate de Guvern sunt contestate atat de patronate, cat si de sindicate. Si presedintele Klaus Iohannis a criticat Executivul pe aceasta tema.

In urma cu zece zile, ministrul Finantelor, Ionut Misa, a prezentat in Guvern noile masuri fiscale privind impozitarea salariilor, anuntand ca angajatorii vor plati o ”contributie asiguratoare pentru munca” de 2,25%, care va acoperi riscurile de somaj, accidente, concediu medical, creante salariale.

Misa a vorbit despre reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10% pentru veniturile din salarii, precum si pentru unele pensii, pentru chirii, dobanzi, activitati agricole.

”Astfel, avem azi 4,85 de milioane de salariati care vor plati un impozit mai mic pe veniturile din salarii. Sunt 10 milioane de romani care au depozite bancare si care vor plati, astfel, un impozit mai mic pe dobanzi, sunt peste 250.000 de pensionari care au pensii mai mari de 2.000 de lei si care vor plati, dupa aceasta modificare, un impozit redus pe suma care depaseste acest prag de 2.000 de lei, sunt peste 500.000 de cetateni care vor plati un impozit mai mic pe veniturile din activitatile independente sau din drepturile de autor, inclusiv o mare parte dintre jurnalisti. Toti romanii care au inchiriat o locuinta, un teren sau alte bunuri vor plati de asemenea un impozit redus pe chiria primita. De asemenea, toti romanii si firmele care desfasoara activitati agricole vor plati un impozit redus de 10% pentru veniturile obtinute”, a detaliat ministrul Finantelor.

El a precizat, totodata, ca vor creste cu 60% deducerile personale pentru romanii cu salarii mici: ”Astfel, pentru cei cu salariul minim, suma scutita de impozit va creste de la 300 de lei la 510 lei, iar in cazul celor care au copii sau alte persoane in intretinere se mai adauga o suma de 160 de lei pentru fiecare copil fata de 100 de lei in prezent.”

Ionut Misa a vorbit si despre reducerea contributiilor sociale si trecerea acestora in dreptul salariatilor, el spunand ca acestea scad cu doua puncte procentuale, de la 39,5 la 37,25.

”Din totalul de 22,75% contributii platite in dreptul firmei, 20 de puncte procentuale trec in dreptul salariatului. In totalul din salariul brut, 35% vor fi contributii platite de angajator in numele salariatului (...) Contributiile ramase in sarcina angajatorului, respectiv 2,75%, scad de asemenea la 2,25% si vor acoperi riscurile de somaj, accidente, concediu medical, creante salariale. Toate acestea vor fi cuprinse intr-o singura contributie, care se va numi contributie asiguratoare pentru munca”, a afirmat ministrul.

Citeste si:
Alegeri România 2024. Când ar putea avea loc cele patru tipuri de...
Alegeri România 2024. Când ar...

Misa a adaugat ca o alta simplificare este legata de reducerea numarului de contributii platite in prezent de salariat si angajator, de la 9 la 3: contributia pentru pensie (CAS) platita pentru salariat, contributia pentru sanatate (CASS) platita pentru salariat, contributia asiguratoare pentru munca suportata de catre angajator.

Cei care desfasoara activitati independente nu vor mai plati contributii sociale la nivelul veniturilor din aceste activitati, ci la nivelul salariului minim pe economie.

In ceea ce priveste persoanele juridice, Misa a precizat ca, pentru 450.000 de firme care au o cifra de afaceri de sub un milion de euro, se va institui un impozit de 1% pe cifra de afaceri, fata de impozitul de 16% pe profit.

”Firmele corecte nu vor mai avea de suferit din cauza celor care fac evaziune. Agentii economici nu vor mai putea fi cercetati penal in cazul unei fraude pe lantul de TVA decat daca exista probe materiale ca respectivul agent economic a intrat in contact cu firmele evazioniste”, este o alta masura prezentata de Ionut Misa.

Citeste si:
Guvernul își dă restanțele de toamnă. Legea pensiilor speciale,...
Guvernul își dă restanțele de...

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat vineri ca angajatorii care nu platesc contributiile angajatilor dupa intrarea in vigoare a ordonantei de urgenta privind transferul acestor contributii in sarcina salariatilor se vor face vinovati de infractiune. Liderul social-democrat a sustinut ca acest lucru va fi prevazut in ordonanta care urmeaza sa fie adoptata de Guvern sau daca nu, intr-o lege ulterioara.

Consiliul Economic si Social a dat una viz negativ proiectului privind noile prevederi fiscale.

Ultimele modificari ale Codului Fiscal vor afecta companiile cu afaceri de sub un milion de euro care au profituri mici, vor pune presiune pe costuri in special in cazul firmelor cu multi angajati si vor accentua problema de sustenabilitate a programului de guvernare, potrivit economistilor consultati de News.ro.

Citeste si:
Guvernul vrea să taie voucherele de vacanță. Ce categorie de...
Guvernul vrea să taie...

Aceste masuri accentueaza problema sustenabilitatii programului de guvernare, in conditiile diminuarii veniturilor bugetare si a cresterii cheltuielilor, considera economistul Aurelian Dochia.

”Ultimele masuri merg in directia programului de guvernare pe care Guvernul il urmareste cu perseverenta. Mai multi economisti, printre care si eu, si-au exprimat opinia cu privire la problema de sustenabilitate a acestui program, in conditiile in care sunt luate masuri atat in ceea ce priveste cresterea cheltuielilor bugetare, cat si de reducere a impozitarii si de diminuare a veniturilor bugetare. Totodata, nu vad nici pentru 2018 semne ca aceasta problema de sustenabilitate va fi rezolvata”, a declarat Dochia, potrivit News.ro.

Cresterea salariului minim va obliga companiile sa regandeasca grila de salarizare, ceea ce ar putea reprezenta o problema semnificativa pentru firmele cu multi angajati, considera secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), Cristian Parvan.

Citeste si:
Ce plan are Guvernul pentru a reduce deficitul. Măsurile propuse de...
Ce plan are Guvernul pentru a...

”Cresterea salariului minim determina firmele sa faca ceva in legatura cu toata grila de salarizare. (...) Cresterea salariului minim va pune presiune pe costuri in cazul firmelor cu multi angajati. Firmele din productie au deja o presiune pe costuri venita odata cu scumpirile din acest an la energie si carburanti”, a afirmat Parvan.

In plus, impunerea unui impozit de 1% din cifra de afaceri, in cazul companiilor cu o cifra de afaceri mai mica de un milion de euro, va reprezenta o povara in cazul companiilor cu o marja mica a profitului, considera Parvan.

Unele masuri fiscale anuntate de autoritati, cum ar fi reducerea cotei de impozit pe venit la 10%, au un impact potential pozitiv pentru mediul de afaceri, dar exista semne de intrebare in privinta sustenabilitatii bugetare a acestor initiative, potrivit unui comunicat publicat de compania de consultanta PwC Romania.

Reducerea cotei de impozit pe venit la 10% s-ar aplica atat la veniturile salariale, precum si la veniturile din pensii, chirii, dobanzi, activitati agricole, venituri independente si drepturi de autor. Alte masuri benefice le reprezinta mentinerea plafonului la plata CAS pentru persoanele fizice autorizate, precum si cresterea deducerilor personale pentru cei cu venituri mici, potrivit PwC.

”Desigur, astfel de masuri sunt de salutat, insa mediul de afaceri are semne de intrebare in privinta sustenabilitatii bugetare a unor astfel de initiative, avand in vedere faptul ca, in expunerea de motive privind acest pachet legislativ, se mentioneaza fapul ca acestea vor genera o scadere a veniturilor bugetare cu pana la 5 miliarde de lei in 2018. Romania are deja una dintre cele mai mici ponderi a veniturilor fiscale in PIB dintre statele membre UE, iar incasarile bugetare sunt dependente in mod disproportionat de veniturile din impozite si taxe indirecte – TVA si accize, care sunt pana la urma taxe pe consum si deci puternic pro-ciclice”, a declarat liderul Departamentului de Consultanta Fiscala si Juridica din cadrul PwC Romania, Mihaela Mitroi.

Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) nu este de acord cu cresterea fiscalitatii asupra IMM-urilor generate de noua contributiei asiguratoare pentru munca de 2,25%, platita de angajator, deoarece considera ca valoare totala a contributiei asiguratoare pentru munca de 2,25% creste fiscalitatea cu 0,5% pentru majoritatea IMM-urilor si, in plus, contributia asiguratoare pentru munca nu are o destinatie clara.

”Unul din efectele acestei masuri este ca vor fi generate costuri privind achizitionarea/modificarea noilor softuri contabile. De asemenea, se produce o bulversare a mediului de afaceri si, in special, a IMM-urilor privind predictibilitatea sarcinilor fiscale”, a declarat luni, intr-o conferinta de presa, presedintele CNIPMMR, Florin Jianu.

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, ca pachetul de masuri fiscale anuntat de Guvern nu reprezinta "clamata revolutie fiscala si se transforma intr-o bulversare fiscala". El a spus ca acum cateva luni, la investirea Guvernului, a cerut un lucru simplu - sa termine cu aceasta topaiala fiscala, iar acest lucru nu s-a intamplat. "Marea revolutie fiscala aduce unui om inca 3 lei in plus, este caraghios. Promisiunea PSD-ALDE ca va creste salariul este falsa", a spus Iohannis.

"Solicit coalitiei aflate la guvernare, PSD si ALDE, sa dea dovada de responsabilitate si sa renunte la acest tip de politica fiscala care genereaza neincredere, incertitudine si, in definitiv, nu ajuta pe nimeni. Iar, in legatura cu masurile economice propuse, recomand prudenta la nivelul deciziei politice si guvernamentale, fiindca nu imi doresc si nimeni nu iti doreste o politica de azi pe maine", a declarat Iohannis, la Cotroceni.

El a spus ca Romania are nevoie de o politica ce rezolva problemele nu astazi si poimaine apar mai grave, ci are nevoie de o politica sa rezolve problemele romanilor pentru un viitor previzibil, de o politica sustenabila.

De asemenea, Iohannis a avertizat "decidentii politici" sa aiba grija si sa judece la rece, ca sa nu bage Romania si pe romani intr-o aventura fiscala cu final trist: "De aceea, avertizez la modul cel mai serios decidentii politici sa aiba grija si sa judece clar, la rece, ca sa nu bage Romania si pe romani intr-o aventura economica fiscala, cu final trist".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.