PSD ar fi achitat 100.000 de dolari unei firme de lobby din SUA, Madison & Co, pentru a facilita intalniri ale liderului social-democrat Liviu Dragnea cu vicepresedintele Mike Pence, cu presedintele Camerei Reprezentantilor Paul Ryan, precum si cu persoane influente din mediul politic, din presa si din mediul academic, sustine Legistorm.com, care prezinta documente postate pe site-ul Departamentului american al Justitiei. Din mailurile facute publice de firma de lobby rezulta ca discutiile pe acest subiect au fost initiate de Gheorghe Dimitrescu, fost consul la Strasbourg si la New York, in prezent consilier al vicepresedintelui Camerei Florin Iordache. Liderul PSD spune ca a verificat la partid si nu exista niciun contract cu o astfel de firma, iar "PSD nu a platit niciun leu". "Totusi, 100.000 e o suma mica pentru mine, nu?", le-a raspuns Dragnea jurnalistilor.

Conform sursei citate, echipa care trebuie sa organizeze aceste intalniri "cat mai curand posibil" este formata din Al Madison, presedinte al Madison& Co, lobbystul democrat William Oldaker, Drew Willinson si William Harris, un apropiat al Republicanilor, care a lucrat pentru Trump Organization pe chestiuni politice si de business, scrie News.ro.

Informatiile se regasesc in contractul de consultanta dintre Madison & Co si PSD, postat intr-o sectiune a site-ului Departamentului american al Justitiei dedicata contractelor de acest tip. De altfel, reprezentantii Madison & Co spun ca nu au un contract in format oficial standard, intreaga corespondenta purtandu-se pe mail.

In document, Madison & Co se obliga ca inceapa sa presteze aceste servicii incepand din 22 iunie 2017.
Conform mailurilor atasate, corespondenta relevanta s-a purtat intre Alan Madison si Gheorghe Dimitrescu, fost consul la Strasbourg, fost consul general al New Yok si in prezent consilier al vicepresedintelui Camerei Deputatilor Florin Iordache.

Un mail este datat 24 aprilie 2017, Dimitrescu spunand ca este in Slovacia cu vicepresedintele Camerei si cerandu-i lui Madison sa faciliteze cat mai curand posibil o intalnire a lui Dragnea, despre a carui "vasta personalitate" spune ca au mai discutat in 2016, la cel mai inalt nivel la Washington, respectiv cu presedintele Donald Trump, cu vicepresedintele Mike Pence si cu Paul Ryan, intrevederile putand avea loc in SUA sau in orice alt loc in strainatate.

Factura de 100.000 de dolari este pentru "servicii profesionale". Banii au fost virati in doua transe

In 4 mai Alan Madison il anunta pe Dimitrescu ca i-a transmis factura si ca imediat dupa ce va fi facuta plata, grupul de lobby va incepe sa lucreze. Factura este de 100.000 de dolari pentru "servicii profesionale" - vizita la Washington DC si intalnirile aferente. De asemenea, ii reaminteste ca i-a mai transmis un mail in care propune extinderea obiectivelor vizitei lui Dragnea.
Citeste si:
Liviu Dragnea a postat o nouă rețetă. Internauții, glume pe seama...
Liviu Dragnea a postat o nouă...

Banii au fost virati in patru transe: 3 iulie 2017 - 45.000 de dolari, 19 septembrie - 15.000 de dolari, 6 octombrie - 30.000 de dolari, 10 octombrie - 10.000 de dolari.

Madison & Co indica pe site-ul sau printre clienti si Guvernul Romaniei, iar conform unor documente de pe site-ul Departamentului american al Justitiei, termenul "Guvernul Romaniei" poate insemna si ambasada Romaniei in SUA.

Legistorm.com aminteste ca Liviu Dragnea, presedinte al Camerei Deputatilor si al PSD, a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu suspendare pentru incercarea de fraudare a referendumului de demitere a presedintelui.

Liviu Dragnea s-a aflat in SUA in ianuarie, in contextul ceremoniilor de instalare a lui Donad Trunmp la Casa Alba. Atunci, liderul PSD a postat pe Facebook imagini in care parea ca discuta cu Trump cu ocazia a ceea ce a numit "o cina restransa", desi imaginile aratau ca numarul celor prezenti la eveniment era destul de mare.

Citeste si:
Victorie pentru Donald Trump. A câștigat alegerile interne din...
Victorie pentru Donald Trump....

Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.