Comisia juridica a Senatului a respins luni cu majoritate de voturi (PSD, ALDE, UDMR) initiativa legislativa depusa de senatoarea PNL, Alina Gorghiu, care prevede ca persoanele condamnate definitiv sa nu poata candida la functia de presedinte al Romaniei.

Potrivit initiativei legislative depusa in luna mai la Parlament de Alina Gorghiu, ”nu pot candida (la functia de presedinte al Romaniei - n. red.) persoanele care, la data depunerii candidaturii, au suferit condamnari definitive”, potrivit News.ro.

Un prim argument al senatoarei PNL in favoarea demersului legislativ este decizia Curtii Constitutionale care interzice persoanelor condamnate penal sa detina calitatea de membri ai Guvernului.

"Tara noastra este unul din putinele state din Europa in care legislatia nu cuprinde o restrictie clara in acest sens. De altfel, nu numai tari de pe continentul european au restrictii legate de posibilitatea de a candida pentru orice tip de functie publica in urma unei condamnari definitive, ci si state precum Canada, Israel, Australia etc. Lipsa de coerenta legislativa in stabilirea unor criterii de integritate clare, obiective si general valabile pentru ocuparea functiilor apartinand celor trei puteri organizate in cadrul democratiei constitutionale este evidenta, iar acest lucru poate aduce atingere principiului echilibrului puterilor in stat”, mai arata Gorghiu in expunerea de motive a initiativei legislative.

Majoritatea PSD - ALDE - UDMR a adoptat insa un raport de respingere a proiectului legislativ, urmand ca votul final sa se dea in plenul Senatului.

”PSD-ALDE-UDMR au decis si astazi in Comisia juridica a Senatului - vot 7- 4: persoanele condamnate penal pot candida la presedintia Romaniei. In afara de mine, au votat pentru initiativa PNL, care prevedea ca persoanele condamnate definitiv sa nu poata candida la presedintia Romaniei, Alina Gorghiu si Iancu Caracota - PNL - si George Dirca - USR”, a scris senatorul PNL Daniel Fenechiu pe pagina personala de facebook imediat dupa votul din comisia juridica.

Senatul este prima camera sesizata in acest caz, urmand ca forul decizional sa fie Camera Deputatilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.