Presedintele Klaus Iohannis va participa, joi si vineri, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului European, in care se va discuta despre Brexit, despre viitorul Uniunii Europene, precum si despre migratie, agenda digitala a Uniunii, securitatea si apararea, relatiile dintre UE si Turcia, dosarul nord-coreean.

In cadrul reuniunii, va fi discutata Agenda Liderilor, document propus de catre presedintele Consiliului European, care detaliaza calendarul si subiectele care ar urma sa fie discutate de liderii europeni pana la finalul primului semestru al anului 2019.

De asemenea, va avea loc o sesiune in format UE27 dedicata discutiilor referitoare la retragerea Marii Britanii din Uniune in vederea evaluarii progreselor inregistrate pana in prezent in procesul de negociere, potrivit News.ro.

Conform unui comunicat al Administratiei prezidentiale, in privinta migratiei, presedintele Romaniei va sublinia importanta monitorizarii fluxurilor migratorii pe ruta Mediteranei de Est, pentru o mai buna gestionare a acestora. Totodata, Klaus Iohannis va sublinia ca implementarea Declaratiei UE-Turcia trebuie sa ramana o prioritate pentru Uniune.

Referitor la agenda digitala, seful statului va sustine necesitatea ca Piata Unica Digitala sa devina deplin functionala cat mai repede posibil. In plus, presedintele Iohannis va sublinia ca securitatea cibernetica este un element determinant pentru buna functionare a acestei piete.

In ceea ce priveste politica europeana de aparare, presedintele Romaniei va informa membrii Consiliului European cu privire la decizia tarii noastre de a participa la procesul de cooperare permanenta structurata (PESCO) chiar de la lansarea acestui proces, preconizata pentru luna decembrie a acestui an.

Cu privire la relatiile externe, Klaus Iohannis va evidentia importanta relatiei dintre Uniunea Europeana si Turcia, statul turc fiind un partener strategic al Uniunii si un aliat NATO, cu rol relevant in zona Marii Negre.

De asemenea, seful statului se va referi la evolutiile din dosarul nord-coreean care genereaza ingrijorare, reprezentand o amenintare grava la adresa securitatii globale. Presedintele Klaus Iohannis va sublinia ca Romania sustine eforturile comunitatii internationale pentru solutionarea pe cale pasnica a crizei din Peninsula Coreeana si ca obiectivul major este denuclearizarea completa, verificabila si ireversibila a peninsulei coreene.

Citeste si:
Iohannis: Riscurile din regiunea Mării Negre sunt în creștere
Klaus Iohannis, declarații la...

Cu prilejul reuniunii Consiliului European, presedintele Romaniei va participa la Summitul Partidului Popular European (PPE) si va avea intalniri cu presedintele Partidului Popular European, Joseph Daul, si secretarul general al PPE, Antonio López-Istúriz.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.