Legea privind recursul compensatoriu, care prevede ca pentru fiecare 30 de zile executate in conditii necorespunzatoare, fiecare detinut va beneficia de sase zile considerate efectuate intra in vigoare joi, urmand ca primii detinuti beneficiari ai noului act normativ, sa fie deja pusi in libertate.

”Maine intra in vigoare legea 169/2017 privind recursul compensatoriu. La 30 de zile executate in penitenciar in conditii necorespunzatoare detinutul are beneficiul unui numar de sase zile care se considera efectiv executate (...) Comisiile din penitenciare sunt pregatite, au facut toate calculele pentru a vedea care dintre detinuti beneficiaza direct de punerea in libertate, iar maine (joi - n. red.) vor fi detinuti care vor fi pusi in libertate, dupa care tot prin intrarea in vigoare a legii foarte multi detinuti vor dobandi beneficiul de a solicita liberare conditionata”, a declarat Tudorel Toader la Parlament, potrivit News.ro.

Conform legii, conditiile necorespunzatoare se refera la cazarea intr-un spatiu mai mic sau egal cu 4 mp/detinut, care se calculeaza, excluzand suprafata grupurilor sanitare si a spatiilor de depozitare a alimentelor, prin impartirea suprafetei totale a camerelor de detinere la numarul de persoane cazate in camerele respective, indiferent de dotarea spatiului in cauza; lipsa accesului la activitati in aer liber; lipsa accesului la lumina naturala sau aer suficient ori disponibilitatea de ventilatie; lipsa temperaturii adecvate a camerei; lipsa posibilitatii de a folosi toaleta in privat si de a se respecta normele sanitare de baza, precum si cerintele de igiena;existenta infiltratiilor, igrasiei si mucegaiului in peretii camerelor de detentie.

Perioada pentru care se acorda zile considerate ca executate in compensarea cazarii in conditii necorespunzatoare se calculeaza incepand cu 24 iulie 2012.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.