Presedintele Klaus Iohannis a avut miercuri o convorbire telefonica cu Petro Porosenko, la solicitarea acestuia. Principala tema de discutie a fost Legea educatiei recent adoptata in Ucraina, informeaza jurnalul.ro.

"Presedintele Romaniei a exprimat in termeni fermi nemultumirea fata de adoptarea Legii, care produce efecte negative asupra dreptului la educatie in limba materna al persoanelor apartinand minoritatilor din Ucraina, inclusiv cea romana. Presedintele Klaus Iohannis a aratat ca, inainte de acest demers, ar fi trebuit sa existe o consultare riguroasa cu reprezentantii minoritatilor nationale din Ucraina si cu statele vecine cu care acestea sunt inrudite. (...)

Presedintele Klaus Iohannis a solicitat Presedintelui Petro Porosenko ca Ucraina sa isi respecte angajamentele asumate constant fata de partea romana privind respectarea normelor si standardelor internationale relevante in domeniul protectiei drepturilor persoanelor apartinand minoritatilor nationale.(...)

Presedintele Ucrainei a aratat ca intelege pe deplin preocuparile partii romane si a transmis angajamentul ferm al autoritatilor ucrainene pentru gasirea unei solutii la problemele create de adoptarea legii, astfel incat drepturile persoanelor apartinand minoritatii romane de a invata in limba lor materna sa nu fie afectate. Presedintele ucrainean a asigurat, de asemenea, ca Opinia Comisiei de la Venetia cu privire la Legea Educatiei, care a fost solicitata recent de partea ucraineana, va fi respectata. (...)", anunta Administratia Prezidentiala.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.