Coalitia PSD - ALDE discuta miercuri pe tema sesizarii Curtii Constitutionale in legatura cu dosarul Belina, in conditiile in care, cu o zi in urma, liderii celor doua formatiuni au facut declaratii contradictorii pe acest subiect. Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat ca este finalizat proiectul sesizarii cu privire la un presupus conflict juridic intre puterea judiciara si cea executiva determinat de deschiderea de catre DNA a dosarului Belina si ca forma finala va fi discutata inclusiv in sedinta coalitiei. 

Liderul ALDE Calin Popescu Tariceanu a fost ceva mai prudent, anuntand ca o va lua o decizie pe acest subiect dupa ce va primi de la expertii in drept constitutional de la Senat date si elemente suplimentare privind continutul si oportunitatea sesizarii. Alte posibile teme de discutie la sedinta coalitiei sunt calendarul adoptarii modificarilor la legile Justitiei, in functie de care se va decide modalitatea de promovare a acestora, dar si detalii ale proiectului de buget pe anul viitor.

Intrebat daca se va ajunge pana la urma la Curtea Constitutionala cu o contestatie privind dosarul Belina, Liviu Dragnea a raspuns: ”Eu cred ca se va ajunge”.

El a precizat ca proiectul sesizarii este gata, iar forma finala va fi gata azi sau maine (miercuri - n. red.).

Totusi, Liviu Dragnea a evitat sa spuna cine va trimite sesizarea catre CCR, el sau Calin Popescu Tariceanu, dar a sustinut ca subiectul va fi discutat in sedinta coalitiei de miercuri.

”S-ar putea sa fie si un subiect si asta (sesizarea CCR - n. red.). Cred ca e bine sa discutam (in coalitie - n. red.)”, a mai spus Dragnea, potrivit News.ro.

La putin timp dupa aceea, tot marti, presedintele ALDE Calin Popescu Tariceanu afirma ca a cerut expertilor in drept constitutional de la Senat o analiza acestei situatii si in functie de aceasta va decide cu privire la sesizarea Curtii, dar ca doreste ca aceasta problema sa fie rezolvata in cursul acestei saptamani.

"Doresc ca in aceasta saptamana aceasta problema sa fie rezolvata. Astept cateva elemente suplimentare privind continutul sesizarii si oportunitatea ei", a precizat Tariceanu.

Ministrul Justitiei Tudorel Toader a declarat la finalul lunii septembrie, dupa ce DNA a anuntat anchetarea transferului bratului Pavel si a insulei Belina din proprietatea statului in cea a Consiliului Judetean Teleorman prin Hotarare de Guvern (HG), ca decizia privind sesizarea CCR in legatura cu posibilitatea ca procurorii sa ancheteze HG-uri revine Executivului, insa redactarea documentului este facuta de Ministerul Justitiei.

Citeste si:
Percheziții DNA la Ministerul Finanțelor. Biroul unui șef din...
Percheziții DNA la Ministerul...

El a precizat atunci ca judecatorii constitutionali vor trebui sa precizeze daca, in conditiile in care deja Curtea a stabilit ca procurorii nu pot face anchete in ceea ce priveste ordonantele, pot face astfel de anchete vizand hotararile de guvern.

Ca urmare a declaratiilor lui Toader, DNA a sesizat CSM, apreciind ca acestea sunt de natura sa afecteze independenta sistemului judiciar si ca ministrul a indus in opinia publica ideea ca activitatea procurorilor nu se desfasoara in limitele cadrului legal.

O zi mai tarziu, Liviu Dragnea a spus ca, atunci cand ministrul Justitiei va veni cu proiectul de sesizare, Guvernul va sesiza CCR, liderul PSD adaugand: ”daca ministrul vine intr-adevar”.

Tudorel Toader nu a mai prezentat insa in Guvern proiectul de sesizare a CCR, iar pe 9 octombrie Liviu Dragnea a anuntat, dupa o intalnire cu presedintele ALDE, Calin Popescu Tariceanu, ca acesta din urma va sesiza Curtea Constitutionala.

Citeste si:
Măsurile fiscale propuse de Guvernul Ciolacu, analizate de CCR
Măsurile fiscale propuse de...

In aceeasi zi, cateva ore mai tarziu, Tariceanu, l-a contrazis pe liderul spunand ca nu a luat nicio decizie in privinta sesizarii Curtii Constitutionale pe dosarul Belina, ci doar a cerut serviciilor din cadrul Senatului, celor care sunt specialisti in drept constitutional, sa faca o analiza, pentru a constata daca exista o baza solida pentru sesizarea CCR in privinta unui potential conflict intre Guvern si DNA.

Pe 22 septembrie, DNA a anuntat ca vicepremierul Sevil Shhaideh este suspecta de savarsirea infractiunii de abuz in serviciu cand era secretar de stat la MDRAP, intr-un dosar conform caruia, in 2013, prin actiunea concertata a unor persoane cu functii publice, parti din Insula Belina si Bratul Pavel au trecut ilegal din proprietatea statului in proprietatea judetului Teleorman si in administrarea CJ Teleorman, pentru ca, doar la cateva zile, sa fie inchiriate tot ilegal unei firme private.
DNA a cerut si sesizarea Camerei Deputatilor pentru formularea cererii de urmarire penala a ministrului Rovana Plumb, in acelasi dosar.

Citeste si:
Tăriceanu cere o anchetă a Consiliului Concurenței, după ce s-au...
Tăriceanu vrea o anchetă a...

”In acelasi dosar, in conformitate cu prevederile legale si constitutionale, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie - doamna Laura Codruta Kovesi a transmis procurorului general al P.I.C.C.J referatul cauzei, in vederea sesizarii Camerei Deputatilor, pentru formularea cererii de efectuare a urmaririi penale fata de Plumb Rovana, deputat in Parlamentul Romaniei, fost ministru al Mediului si Schimbarilor Climatice, in legatura cu savarsirea complicitatii la infractiunea de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, in exercitarea functiei ministeriale”, a transmis DNA printr-un comunicat.

Potrivit ordonantei intocmite de procurori, in anul 2013, prin actiunea concertata a unor persoane cu functii publice, parti din Insula Belina si Bratul Pavel (cu suprafata de 278,78 hectare, respectiv 45 hectare), situate in albia minora a Dunarii, au trecut ilegal din proprietatea statului in proprietatea judetului Teleorman si in administrarea Consiliului Judetean Teleorman, pentru ca, doar la cateva zile, sa fie inchiriate tot ilegal unei firme private. Pentru realizarea transferului de proprietate au fost adoptate H.G. 943/2013, act cu caracter individual si HG 858/2013, act cu caracter normativ, acte prin care au fost incalcate prevederi din: Constitutiei Romaniei, Legea apelor 107/1996, Legea 213/1998 privind bunurile proprietate publica, O.U.G. 107/2002 privind infiintarea Administratiei Nationale "Apele Romane", Legea 115/1999 a responsabilitatii ministeriale, Legea 24/2000 privind normele de tehnica legislativa.

Citeste si:
Dancila: Am hotarat continuarea guvernarii PSD-ALDE. Nu este...
Dancila: Am hotarat...

Totodata, au fost facute notari in cartile funciare ale celor doua imobile (insula Belina si bratul Pavel) cu incalcarea dispozitiilor din Codul Civil, pentru a ascunde titularul dreptului de inchiriere si pentru a facilita adoptarea hotararilor de guvern mentionate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.