Membrii Consiliului Suprem al Magistraturii (CSM) au criticat, marti, in plen, declaratii facute la un post de televiziune de catre presedintele Curtii Constitutionale (CCR), Valer Dorneanu, despre decizii ale instantelor in care s-ar simti influenta politica, CSM considerand ca acestea afecteaza independenta sistemului judiciar.

Declaratiile care au generat criticile CSM au fost facute de Dorneanu intr-un intrerviu la B1TV, unde acesta a spus: "Sa nu se supere colegii mei din justitie, dar nu as vrea sa numar in cate cazuri se simte influenta politica asupra unor hotarari judecatoresti comune si in cate la noi”. In interviul acordat la inceputul lunii octombrie, Dorneanu s-a referit si la dosarul in care Liviu Dragnea este judecat pentru instigare la abuz in serviciu si instigare la fals intelectual, alaturi de fosta sa sotie, Bombonica Prodana si de fosti angajati ai DGASPC Teleorman. La un moment dat, Valer Dorneanu l-a intrerupt pe reporter si a continuat: „...dosarul in care e acuzat ca a angajat niste persoane la... Pai ce, asta-i coruptie? Asta-i abuz in serviciu“.

"Am solicitat apararea independentei sistemului judiciar si insist sa analizati cu maxima atentie. Declaratiile nu sunt izolate, de data aceasta sunt ale presedintelui CCR. Personal, aveam pretentii mult mai mari. Mi se par foarte grave aceste afirmatii. (...) Indicatii generice cum ca exista hotarari judecatoresti din care transpare opinia politica mi se par absolut revoltatoare. Nu as vrea ca nimeni niciodata sa inteleaga ca judecatorii romani fac politica prin actul care constituie menirea existentei noatre. Este absolut revoltatoare aceasta declaratie din partea presedintelui CCR”, a declarat Bogdan Mateescu, membru al CSM, cel care a si solicitat suplimentarea ordinii de zi cu acest subiect.

Membrii CSM au discutat si despre posibilitatea de a sesiza Inspectia Judiciara in acest caz, scrie News.ro.

Judecatoarea Andrea Chis a afirmat ca sesizare Inspectiei Judiciare se face atunci cand i se imputa ceva unui judecator sau unui procuror, nu cand sunt acuzatii care afecteaza intregul sistem judiciar.

"Aici nu i se imputa ceva unui judecator, este ceva venit impotriva intregului sistem, pentru ca ceea ce se imputa este ca avem hotarari judecatoresti la care se simte influenta politica. Atunci cand este vorba despre apararea independentei sistemului judiciar ca intreg, cum este in aceasta situatie, nu vad ce atributii ar avea Inspectia, pentru ca atributia apararii independentei apartine exclusiv CSM. Inspectia Judiciara nu are ce investigatii sa faca, pentru ca nimeni, nici domnul presedinte al CCR nu contesta ca a facut aceste afirmatii. Cum calificam aceste afirmatii, este atributul exclusiv al CSM”, a declarat Chis.

Citeste si:
Oana Moșneagu, sensibilă când vine vorba de critici. Cum o...
Oana Moșneagu, sensibilă când...

CSM urmeaza sa ia o decizie in acest caz.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.