Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) se va reuni marti, incepand cu ora 14:00, a anuntat saptamana trecuta purtatorul de cuvant al presedintelui, Madalina Dobrovolschi, precizand ca vor fi discutate aplicarea cooperarii structurate permanente (PESCO) si efectele sale asupra Romaniei.

”Va fi analizata tematica privind cooperarea structurata permanenta, PESCO, implicatii pentru Romania. Avand in vedere importanta acestui subiect pentru Uniunea Europeana si in special pentru Romania, presedintele Romaniei a apreciat ca este necesara o astfel de discutie in cadrul CSAT. Se vor discuta evolutiile recente referitoare la activarea acestui mecanism, efectele sale pentru Romania, precum si decizia politica privind posibila implicare a tarii noastre in formatul cooperarii structurate permanente”, a declarat Madalina Dobrovolschi, potrivit News.ro.

Ea a subliniat ca la baza acestor discutii sta angajamentul asumat de catre Romania la nivelul Uniunii Europene, atat pe dimensiunea operationala, cat si in privinta dezvoltarii capabilitatilor militare prin solutii multinationale.

Consiliul European a aprobat, pe 23 iunie, lansarea PESCO, un fond pentru aparare, despre care presedintele Iohannis a spus ca nu va intra in "conflict" cu NATO, referindu-se la cercetare si coordonare, si nu la achizitii.

"Este o colaborare structurata in domeniul apararii. Legat de acest subiect, doua remarci importante: s-a vorbit si se vorbeste in continuare despre un fond de Aparare, dar nu vorbim de un fond destinat achizitiei de armament sau echipamente, este vorba de un fond destinat in special cercetarii si coordonarii", a spus presedintele.

Seful statului a adaugat, in acest context, ca doreste revigorarea industriei romane de aparare, ceea ce se poate realiza prin participarea la acest proiect UE.

Ultima sedinta a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii a avut loc luna trecuta, pe 14 septembrie.

Citeste si:
Ministrul Agriculturii, cerut de fermieri în CSAT, de teama unei...
Ministrul Agriculturii, cerut...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.