Cererea DNA de incepere a urmaririi penale a ministrului demisionar al Fondurilor Europene, Rovana Plumb, va fi la vot final pe ordinea de zi de marti a plenului Camerei Deputatilor, dupa ce luni comisia juridica a votat impotriva ridicarii imunitatii lui Plumb. Presedintele Comisiei juridice, deputatul PSD Eugen Nicolicea, a sustinut luni, la Parlament, ca acuzatiile care li se aduc lui Sevil Shhaideh si Rovanei Plumb nu sunt sustinute legal deoarece, pe de o parte, bratul Pavel nu mai exista pentru ca s-a colmatat si, prin urmare nici insula Belina, si, pe de alta parte, a citat din legea apelor romane unde se precizeaza ca trecerea unui bun din domeniul public al statului in domeniul public al unei unitati administrativ teritoriale se face prin hotarare a Guvernului.

Comisia juridica a Camerei Deputatilor a votat luni impotriva inceperii urmaririi penale a ministrului demisionar al Fondurilor Europene, Rovana Plumb, dupa ce aceasta a fost audiata, alaturi de avocat, aproximativ o ora de catre deputatii juristi.

Avizul negativ al deputatilor juristi referitor la cererea DNA de incepere a urmaririi penale a Rovanei Plumb a fost adoptat cu 14 voturi ”pentru” si 9 voturi ”impotriva.
Votul a fost secret, cu buletine.

Deputatul PSD Eugen Nicolicea, presedintele comisiei juridice a Camerei Deputatilor, a sustinut ca acuzatiile care li se aduc lui Sevil Shhaideh si Rovanei Plumb nu sunt sustinute legal.

”Deci albia minora inseamna intre mal si mal, insula din interior. In momentul in care un curs de apa a disparut – bratul Pavel – atuncea malul s-a mutat pe partea ailalata a insulei, firesc, deci nu mai exista in albia minora (...) S-a redesenat ceea ce s-a intamplat la fata locului, nu geografia, geografia este stiinta care se ocupa cu ceea ce se intampla acolo. In decursul apelor, sa stiti si dumneavoastra, ca datorita eroziunii se schimba si cursurile de apa, corect? Deci bratul Pavel s-a colmatat, a creat patru lacuri care nu mai au legatura cu Dunarea, nu mai exista nico albie a raului (...) Nu mai este apa curgatoare”, a sustinut Eugen Nicolicea la finalul sedintei comisiei juridice in care a fost respinsa cererea DNA de incepere a urmaririi penale a Rovanei Plumb, potrivit News.ro.

Deputatul PSD a mai sustinut ca toate acuzatiile aduse la adresa lui Sevil Shhaideh nu se confirma si nu sunt sustinute de nimic legal si, prin urmare, daca nu exista fapta principala, nu poate sa existe un complice, adica nici Rovana Plumb nu ar fi vinovata.

”Dupa transfer, aceste bunuri (Bratul Pavel si Insula Belina – n. red.) au ramas tot in proprietatea publica a statului. In legea 213 (legea apelor romane - n. red.) se spune asa: trecerea unui bun din domeniul public al statului in domeniul public al unei unitati administrativ teritoriale se face prin hotarare a Guvernului”, a mai spus Nicolicea.

Ministrul demisionar al Fondurilor Europene, Rovana Plumb, a declarat, luni, la Parlament, la finalul audierilor din Comisia Juridica a Camerei Deputatilor in vederea avizarii urmaririi penale in dosarul Belina, ca in dosar nu exista un argument viabil pentru acuzatiile care ii sunt aduse. Plumb a repetat ca nu a fost citata de DNA si ca a aflat din presa despre acest subiect.

Citeste si:
Percheziții DNA la Ministerul Finanțelor. Biroul unui șef din...
Percheziții DNA la Ministerul...

Am tratat cu maxima responsabilitate si am actionat cu buna credinta. Niciodata nu am avut cu vreo persoana vreo intelegere ilicita sau nu am ajutat sau sprijinit in premise nelegale vreo persoana. Am respectat, in spiritul si litera legii, tot ceea ce am facut in activitatea de ministru. In rest, toate elementele juridice au fost prezentate din punct de vedere tehnic, juridic, de catre domnul avocat. Am subliniat faptul ca nu a existat nicio citatie, nicio chemare din partea DNA in ceea ce ma priveste, ca am aflat din presa. De asemenea, in tot ceea ce inseamna dosar, l-am parcurs impreuna cu domnul avocat si nu exista niciun argument care sa stea la baza unei astfel de acuzatii. In rest, nu vreau sa vorbesc pe dosar, pentru ca e ancheta”, a declarat Rovana Plumb dupa audierile din Comisia Juridica a Camerei Deputatilor.

Citeste si:
Ciolacu: Eu in afara partidului nu am dusmani
Ciolacu: Eu in afara...

Ministrul demisionar al Fondurilor Europene, Rovana Plumb, a fost audiata, luni, la Comisia Juridica a Camerei Deputatilor, in vederea avizului pentru cererea DNA de incepere a urmaririi penale, fiind acuzata de catre procurorii anticoruptie de complicitate la abuz in serviciu in dosarul in care Sevil Shhaideh este urmarita penal pentru trecerea ilegala a unor parti din Insula Belina si din Bratul Pavel din proprietatea statului in proprietatea judetului Teleorman si in administrarea CJ Teleorman.

Rovana Plumb s-a declarat nevinovata si a sustinut ca ancheta procurorilor este un atac la PSD si la adresa statului de drept.

"Am vazut dosarul, nu pot sa va dau niciun detaliu din dosar, dar pot sa spun cu fermitate si cu toata sinceritatea ca nu sunt vinovata, ca nu am incalcat legea - ambele hotarari de Guvern sunt date cu respectarea legislatiei. Consider ca este un atac la Guvern, consider ca este un atac la PSD, consider ca este un atac pentru destabilizarea statului de drept si a ordinii constitutionale. Voi veni la Comisia juridica si imi voi expune punctul de vedere", a declarat Rovana Plumb, pe 28 septemebrie, dupa ce si-a studiat dosarul trimis depocurori in Parlament.

Citeste si:
Al doilea tur al alegerilor prezidențiale ar putea avea loc odată...
Al doilea tur al alegerilor...

Joia trecuta, Plumb, alaturi de Shhaideh, a demisionat din Guvern, la solicitarea prim-ministrului Mihai Tudose, care a explicat ca le-a cerut celor doua sa plece din Guvern pentru ca sunt in relatie directa cu Bruxelles-ul, iar perceptia acolo este cu totul alta decat realitatea de la Bucuresti.

”Trebuie sa inteleaga toata lumea ca cea mai mare problema pe care o avem acum este ca actul de guvernare sa se desfasoare in mod normal, sa ducem programul de guvernare la capat, iar un elemenet important in acest program este atragerea de fonduri europene si cele doua colege, stiti foarte bine, avem o realitate si o perceptie. Realitatea este ca este prezumtia de nevinovatie. Au fost o multime de cazuri in care cei care au fost pusi sub acuzare in diverse etape ale procesului penal s-au dovedit a fi nevinovati, cu vietile distruse sau oricum schimbate total. Dar avem si o perceptie, si perceptia la Bruxelles este cu totul alta decat realitatea de aici”, declarase Mihai Tudose cu o zi inaintea demisiei celor doua.

Citeste si:
PSD și PNL au decis bugetul României pe 2024. Educația va primi...
PSD și PNL au decis bugetul...

Liderii PSD si-au exprimat, pe 25 septembrie, ”sprijinul total” pentru Rovana Plumb si Sevil Shhaideh, cerandu-le celor doua sa nu demisioneze din Guvern in urma acuzatiilor de coruptie din partea DNA.

"Le-am ascultat pe cele doua colege, punctele lor de vedere. Concluzia a fost foarte clara: au respectat intocmai prevederile legilor si se considera nevinovate", a declarat, la finalul sedintei Biroului Permanent National al PSD din 25 septembrie, liderul deputatilor social-democrati, Ioan Munteanu.

El a mai spus atunci ca Sevil Shhaideh si Rovana Plumb "vor fi aparate de toti membrii de partid".

Pe 22 septembrie, DNA a anuntat ca vicepremierul Sevil Shhaideh este suspecta de savarsirea infractiunii de abuz in serviciu cand era secretar de stat la MDRAP, intr-un dosar conform caruia, in 2013, prin actiunea concertata a unor persoane cu functii publice, parti din Insula Belina si Bratul Pavel au trecut ilegal din proprietatea statului in proprietatea judetului Teleorman si in administrarea CJ Teleorman, pentru ca, doar la cateva zile, sa fie inchiriate tot ilegal unei firme private.

DNA a cerut si sesizarea Camerei Deputatilor pentru formularea cererii de urmarire penala a ministrului Rovana Plumb, in acelasi dosar.

”In acelasi dosar, in conformitate cu prevederile legale si constitutionale, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie - doamna Laura Codruta Kovesi a transmis procurorului general al P.I.C.C.J referatul cauzei, in vederea sesizarii Camerei Deputatilor, pentru formularea cererii de efectuare a urmaririi penale fata de Plumb Rovana, deputat in Parlamentul Romaniei, fost ministru al Mediului si Schimbarilor Climatice, in legatura cu savarsirea complicitatii la infractiunea de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, in exercitarea functiei ministeriale”, a transmis DNA printr-un comunicat.
Potrivit ordonantei intocmite de procurori, in anul 2013, prin actiunea concertata a unor persoane cu functii publice, parti din Insula Belina si Bratul Pavel (cu suprafata de 278,78 hectare, respectiv 45 hectare), situate in albia minora a Dunarii, au trecut ilegal din proprietatea statului in proprietatea judetului Teleorman si in administrarea Consiliului Judetean Teleorman, pentru ca, doar la cateva zile, sa fie inchiriate tot ilegal unei firme private. Pentru realizarea transferului de proprietate au fost adoptate H.G. 943/2013, act cu caracter individual si HG 858/2013, act cu caracter normativ, acte prin care au fost incalcate prevederi din: Constitutiei Romaniei, Legea apelor 107/1996, Legea 213/1998 privind bunurile proprietate publica, O.U.G. 107/2002 privind infiintarea Administratiei Nationale "Apele Romane"
, Legea 115/1999 a responsabilitatii ministeriale, Legea 24/2000 privind normele de tehnica legislativa.

Totodata, au fost facute notari in cartile funciare ale celor doua imobile (insula Belina si bratul Pavel) cu incalcarea dispozitiilor din Codul Civil, pentru a ascunde titularul dreptului de inchiriere si pentru a facilita adoptarea hotararilor de guvern mentionate.

In sustinerea acestor demersuri, persoane cu functii de decizie din Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, precum si din Oficiul de Cadastru Teleorman, Biroul de Cadastru Alexandria, Administratia Nationala "Apele Romane" si Consiliul Judetean Teleorman au servit intereselor unei societati particulare, incalcand dispozitii prevazute in mai multe legi, precizeaza DNA.

Fiind situate in albia minora a Dunarii, Insula Belina si Bratul Pavel fac parte din domeniul public al statului prin efectul legii si al Constitutiei, prin urmare nu puteau fi trecute in proprietatea vreunui consiliu judetean prin hotarare de guvern, ci doar prin lege.

Sub pretextul realizarii Complexului turistic, sportiv si de agrement „Dunare-Belina-Seaca", la data de 26 iulie 2013, CJ Teleorman a inaintat MDRAP o nota de fundamentare privind trecerea unor bunuri din proprietatea publica a statului si din administrarea Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice - Administratia Nationala „Apele Romane", in proprietatea publica a judetului Teleorman si administrarea Consiliului judetean Teleorman.

La primul proiect de hotarare de guvern, doua ministere implicate in avizare, Ministerul Justitiei si Ministerul Finantelor Publice, au atras atentia ca scoaterea din domeniul public al statului si din administrarea “Apelor Romane” a celor doua obiective nu poate fi facuta decat prin lege, nu prin hotarare de guvern.

”In aceste conditii, a aparut necesitatea unui demers menit sa creeze aparenta ca Insula Belina si Bratul Pavel nu ar face parte dintre bunurile care apartin domeniului public al statului aflate in administrarea “Apelor Romane”, astfel incat transferul dreptului de proprietate sa se poata realiza prin hotarare de guvern. Astfel, in sedinta de guvern din data de 6 noiembrie 2013, s-a adoptat H.G. 858/2013 prin care se modificau codurile de clasificatie ale Insulei Belina si Bratului Pavel, in sensul ca, pe hartie, se elimina apartenenta acestora la bazinul hidrografic al Dunarii, creand aparenta ca trecerea lor in proprietatea si administrarea Consiliului Judetean Teleorman nu mai impune adoptarea unei legi, ci este posibila doar printr-o hotarare de guvern”, sustine DNA.

Potrivit procurorilor anticoruptie, modalitatea de adoptare a H.G. 858/2013, act cu caracter normativ, s-a abatut de la prescriptiile normelor legislative, inclusiv prin aceea ca proiectul de hotarare nu a avut, la momentul adoptarii, avizele Ministerului Justitiei si al Ministerului Finantelor Publice.

"Din probele administrate, a rezultat banuiala rezonabila ca numita Rovana Plumb, in calitate de ministru al Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice, cu intentie, a initiat si promovat H.G. 858/2013 (proces care a durat numai 17 ore), cu incalcarea procedurii de la nivelul Guvernului pentru elaborarea, avizarea si prezentarea proiectelor de acte normative. La data de 27 noiembrie 2013, deoarece aparent impedimentele fusesera inlaturate, s-a adoptat H.G. 943/2013 prin care Insula Belina si Bratul Pavel au fost trecute din domeniul public al statului si din administrarea Administratiei Nationale „Apele Romane", in domeniul public al judetului Teleorman si in administrarea Consiliului Judetean Teleorman. Prin modalitatea de adoptare a acestei hotarari de guvern au fost incalcate prevederile Constitutiei Romaniei, cele ale Legii organice 213/1998, ale Legii 107/1996 si cu O.U.G. 107/2002, avand in vedere ca insula Belina si Bratul Pavel fac parte din albia minora a Dunarii, astfel incat nu puteau constitui obiect al unui transfer de proprietate publica. De asemenea, au fost incalcate o serie de dispozitii ce reglementeaza normele de tehnica legislativa, aspect semnalat in repetate randuri de Ministerul Finantelor Publice si Ministerul Justitiei, in perioada premergatoare adoptarii hotararii", arata DNA.

Conform sursei citate, ”adoptarea hotararii de guvern a fost posibila in conditiile in care, in calitate de secretar de stat in cadrul M.D.R.A.P, prin semnare, suspecta Sevil Shhaideh si-a insusit in totalitate continutul notei de fundamentare si a proiectului de hotarare de guvern, a initiat si a promovat H.G. 943/2013 prin care se consfintea transmiterea unor parti din imobilele Insula Belina si Bratul Pavel, cu incalcarea flagranta a dispozitiilor legale care reglementeaza normele de tehnica legislativa ce nu permiteau un astfel de transfer, aspect semnalat in repetate randuri de catre Ministerul Finantelor Publice si Ministerul Justitiei”.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.