Decizia privind schimbarile din Guvernul Tudose va fi luata joi, in sedinta Comitetului Executiv (CEx) al PSD. Remanierea ii vizeaza pe cei trei ministri cu probleme penale - Sevil Shhaideh, Rovana Plumb si Viorel Ilie - dar si pe alti cel putin doi membri ai Cabinetului, numele vehiculate fiind cele ale ministrului Transporturilor Razvan Cuc, ministrului pentru Mediul de Afaceri, Ilan Laufer, si ministrului Sanatatii, Florian Bodog.

Comitetul Executiv al PSD se reuneste de la ora 17.00, urmand sa decida si sa valideze lista ministrilor care vor fi inlocuiti, iar inaintea acestei sedinta ar urma sa aiba loc si o sedinta a Coalitiei PSD-ALDE, in conditiile in care unul dintre ministrii vizati este Viorel Ilie.

Anuntul privind remanierea guvernamentala a fost facut de premierul Mihai Tudose luni seara. El spunea ca sunt vizati cei trei ministri cu probleme penale, dar si cel putin alti doi membri ai Cabinetului si ca vor fi "niste decizii dure, dar necesare".

"Daca tot facem un reset la partea de imagine si de efecte ale guvernarii, va spun ca mai sunt inca cel putin doi ministri pe care am sa-i rog sa paraseasca cabinetul. (...) O miniremaniere. (...) Sunt trei (ministri - n.r.) cu probleme, care, intr-adevar, creeaza probleme si la nivel de perceptie publica, si la nivel de Comisie Europeana", afirma premierul, potrivit News.ro.

A doua zi de la anuntul premierului, marti, PSD s-a intrunit intr-o sedinta informala, la finalul careia premierul Mihai Tudose si liderul PSD, Liviu Dragnea, au anuntat ca decizia finala privind remanierile din Guvern va fi luata in sedinta de joi a Comitetului Executiv al PSD. Premierul a mai anuntat ca in sedinta informala a PSD au fost stabilite "zona de remaniere si persoanele remaniabile".

Miercuri, premierul Tudose a revenit cu explicatii in ceea ce le priveste pe Sevil Shhaideh si pe Rovana Plumb, spunand ca a cerut demisia din Guvern a acestora intrucat sunt in relatie directa cu Bruxelles-ul, iar perceptia acolo este cu totul alta decat realitatea de la Bucuresti.

”Trebuie sa inteleaga toata lumea ca cea mai mare problema pe care o avem acum este ca actul de guvernare sa se desfasoare in mod normal, sa ducem programul de guvernare la capat, iar un elemenet important in acest program este atragerea de fonduri europene si cele doua colege, stiti foarte bine, avem o realitate si o perceptie. Realitatea este ca este prezumtia de nevinovatie. Au fost o multime de cazuri in care cei care au fost pusi sub acuzare in diverse etape ale procesului penal s-au dovedit a fi nevinovati, cu vietile distruse sau oricum schimbate total. Dar avem si o perceptie, si perceptia la Bruxelles este cu totul alta decat realitatea de aici”, a declarat Mihai Tudose.

Citeste si:
Audierile miniștrilor din Guvernul Ciolacu, în comisiile...
Audierile miniștrilor din...

Tot miercuri, vicepremierul Sevil Shhaideh a spus, intrebata despre demisie, ca cel care a pus-o in functia de ministru este Comitetul Executiv al PSD, unde isi va face cunoscuta decizia in legatura cu pozitia ei in Guvern, decizie care este luata. "Eu cred ca sunt acelasi om, am respectat intotdeauna partidul si cel care m-a pus in functia de ministru este CEx, iar decizia mea, care este luata, o voi transmite maine in CEx", spunea Sevil Shhaideh la iesirea de la DNA, unde a fost chemata in dosarul "Belina", in care este suspectata de abuz in serviciu.

La randul sau, ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, Viorel Ilie, a declarat miercuri, raspunzand intrebarilor jurnalistilor, ca este dispus sa renunte la mandatul de membru al Guvernului, precizand ca urmeaza ca ALDE sa ia o decizie in privinta sa.

Vicepresedintele ALDE Varujan Vosganian declara, insa, dupa o sedinta a conducerii partidului desfasurata in absenta presedintelui acestuia Calin Popescu Tariceanu, ca ALDE nu isi retrage din Executiv ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, Viorel Ilie.

Citeste si:
Al doilea tur al alegerilor prezidențiale ar putea avea loc odată...
Al doilea tur al alegerilor...

Pe langa cei trei mistri cu probleme penale, ar fi vizati de remaniere ministrul Transporturilor, Razvan Cuc, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Ilan Laufer, si ministrul Sanatatii.

Ministrul Viorel Ilie este suspectat de instigare la infractiunea de folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, in perioada exercitarii functiei ministeriale. Potrivit procurorilor DNA, ministrul este suspectat, alaturi de trei angajati ai institutiei, de "aranjarea" unui concurs pentru angajarea de functionari publici pe functii contractuale, astfel incat anumiti candidati agreati de conducerea ministerului sa ocupe functiile, in detrimentul altora. In 25 august, DNA a solicitat procurorului general sesizarea Senatului pentru a cere urmarirea penala a lui Viorel Ilie, solicirtarea fiind insa avizata negativ de Senat.

Citeste si:
PSD și PNL au decis bugetul României pe 2024. Educația va primi...
PSD și PNL au decis bugetul...

In 22 septembrie, DNA a anuntat ca a fost inceputa urmarirea penala a actualului vicepremier si ministru al Dezvoltarii Regionale Publice Sevil Shhaideh, suspectata de abuz in serviciu, infractiune savarsita in perioada in care era secretar de stat la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, privind trecerea ilegala a unei parti din Insula Belina si Bratul Pavel din proprietatea statului in proprietatea judetului Teleorman si in administrarea Consiliului Judetean Teleorman, pentru ca, doar la cateva zile, sa fie inchiriate tot ilegal unei firme private. In acelasi dosar, DNA a cerut si sesizarea Camerei Deputatilor pentru formularea cererii de urmarire penala a actualului ministru al Fondurilor Europene Rovana Plumb, la data respectiva ministru al Mediului, care ar fi initiat Hotararea de Guvern premergatoare pentru trecerea insulei de pe Dunare din administrarea "Apelor Romane” in cea a Consiliului Judetean Teleorman. Procurorii DNA spun ca, in conditiile in care Insula Belina si Bratul Pavel fac parte din domeniul public al statului, "nu puteau fi trecute in proprietatea vreunui consiliu judetean prin hotarare de guvern, ci doar prin lege”.

Citeste si:
Social-democrații vor ca Marcel Ciolacu să candideze la Președinție...
Social-democrații vor ca...

Trei zile mai tarziu, PSD s-a intrunit in Biroul Politic National, concluzia fiind ca Sevil Shhaideh si Rovana Plumb nu au motive sa demisioneze. "Nu sunt vinovata, intotdeauna am respectat legea si intotdeauna o voi respecta. Intotdeauna am actionat cu buna credinta in interesul cetateanului si cu maxima responsabilitate. (...) Nu consider ca trebuie sa demisionez atat timp cat intotdeauna m-am gandit la Romania. Nu sunt vinovata, nu am facut nimic gresit”, declara Rovana Plumb.

Presedintele Klaus Iohannis a reactionat afirmand ca vicepremierul Sevil Shhaideh si ministrul Rovana Plumb ar fi trebuit sa demisioneze, iar varianta a doua era ca PSD sa le retraga sprijinul politic pentru ca persoanele urmarite penal, trimise in judecata sau condamnate nu trebuie sa faca parte din conducerea statului. El spunea ca "este pacat ca PSD nu a inteles nimic" din repetatele sale apeluri pentru intarirea statului de drept si avertiza ca "aceasta cale nu este cea buna".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.