Presedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, in deschiderea lucrarilor Adunarii Parlamentare a NATO, ca parteneriatele dintre statele membre trebuie sa fie mai tari ca oricand, a reluat afirmatia conform careia NATO nu reprezinta un inamic pentru Rusia, apreciind ca pentru relatia cu Fedratia Rusa este necesara o strategie cuprinzatoare si coerenta.

"In relatia cu Rusia este necesara o strategie cuprinzatoare si coerenta pe termen lung", a apreciat seful statului, potrivit News.ro.

De asemenea, Iohannis a apreciat ca "intarirea parteneriatului NATO - UE este o prioritate".

Presedintele a apreciat ca este din nou momentul intaririi parteneriatelor, in primul rand, parteneriatul transatlantic, apoi parteneriatele dintre membrii Aliantei, prin continuarea eforturilor de intarire a apararii colective si a rezilientei interne in fata diversitatii de amenintari cu care ne confruntam.

"Parteneriatele dintre noi, membrii Aliantei, trebuie sa fie mai tari ca oricand. Deciziile de intarire a apararii colective, inclusiv prin amplasarea trupelor NATO pe teritoriul aliatilor estici, in cadrul prezentei inaintate, sunt dovezi graitoare ale solidaritatii si unitatii aliate. Trebuie sa lucram in continuare la consolidarea posturii de aparare si descurajare a Aliantei, la sporirea eficacitatii si coerentei acesteia. Prezenta inaintata de pe Flancul Estic trebuie intarita, mai ales in Sud, la Marea Neagra, pe toate dimensiunile", a afirmat seful statului.

El a apreciat ca diferentele actuale dintre masurile luate pentru Nordul Flancului si cele din Sudul sau trebuie sa dispara, conturand "o unica prezenta inaintata, robusta, persistenta si predictibila".

In opinia presedintelui, in plan intern, aceste masuri cu caracter strict defensiv trebuie dublate de actiuni de intarire a rezilientei, indeosebi de protectie a infrastructurii civile in fata agresiunilor de tip hibrid, cibernetic sau informational.

"Scopul nostru este pacea, nu razboiul. NATO nu cauta confruntarea si nu este o amenintare pentru Rusia, asa cum a aratat Alianta si la Varsovia. Insa, in relatia cu Rusia, este nevoie de o strategie aliata cuprinzatoare si coerenta pe termen lung. Ea trebuie sa includa dialogul, dar de pe o pozitie puternica de aparare si descurajare" a subliniat Klaus Iohannis.

Citeste si:
Alegeri România 2024. Când ar putea avea loc cele patru tipuri de...
Alegeri România 2024. Când ar...

El a afirmat ca, in al treilea rand, "este necesara consolidarea vastei retele de parteneriate ale Aliantei cu toate statele care vad in NATO un partener de cooperare – pentru dezvoltarea capacitatilor proprii de aparare ale fiecarui partener, a rezilientei la amenintarile cu care se confrunta, de la cele hibride la terorism. Romania va continua sa sustina activ acest efort".

"Nu in ultimul rand, intarirea parteneriatului NATO cu Uniunea Europeana este o prioritate. Salut eforturile Secretarului General NATO in aceasta directie si il asigur de sprijinul deplin al Romaniei. Am mai spus-o si o repet: chiar daca Uniunea va face pasi relevanti in dezvoltarea dimensiunii apararii – la care Romania doreste sa participe inca de la inceput, acesti pasi trebuie facuti in stricta complementaritate cu Alianta. Nu se pune, in viziunea noastra, problema unei alegeri intre Uniunea Europeana si NATO – acestea sunt optiuni complementare, si nu alternative, daca dorim sa avem o securitate pe termen lung", a tinut sa precizeze seful statului.

Citeste si:
Serghei Lavrov, anunț despre o ordine mondială "multipolară, justă...
Serghei Lavrov, anunț despre...

Parteneriatul transatlantic dintre America de Nord si Europa ramane o dimensiune esentiala a securitatii noastre comune. In interiorul NATO, o legatura transatlantica solida constituie motorul insusi al securitatii aliate, care este legata esential de aplicarea eficienta a articolului 5 din Tratat, a mentionat Iohannis.

"Intalnirile pe care le-am avut in acest an cu Presedintele Trump au fost foarte importante, pentru ca ele au reconfirmat angajamentul Statelor Unite pentru securitatea regiunii noastre, inclusiv a Romaniei, si pentru apararea colectiva. Trebuie sa intarim in continuare aceasta relatie vitala, atat prin gasirea impreuna de solutii la problemele de securitate actuale, cat si printr-o contributie echitabila la impartirea responsabilitatilor care ne revin, ceea ce inseamna si cresterea investitiilor in aparare", a spus seful statului.

Citeste si:
Bogdan Aurescu - la reuniunea informală a miniștrilor Afacerilor...
Bogdan Aurescu - la reuniunea...

El a dat asigurari ca Romania va continua sa fie un aliat responsabil si un partener de dialog de incredere, asa cum a demonstrat si pana acum.

"Am devenit un contributor relevant la asigurarea securitatii in plan regional, in spatiul euro-atlantic si la nivel international. Astfel, am alocat 2% din PIB pentru aparare, incepand cu acest an pentru cel putin 10 ani, pe baza acordului pe care l-am propus, ca Presedinte al Romaniei si al Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, la inceputul mandatului meu, un acord intre toate partidele politice parlamentare. Din acest procentaj, fondurile destinate achizitiilor majore de echipamente militare in 2017 ajung aproape la 40%", a declarat presedintele Klaus Iohannis, adaugand ca eforturile nationale in acest sens s-au concretizat prin aprobarea, in luna august, de catre Consiliul Suprem de Aparare a Tarii, a Planului de inzestrare a Armatei Romaniei pentru perioada 2017-2026, dupa ce in luna mai Parlamentul Romaniei a aprobat initierea procedurilor pentru opt programe majore de inzestrare.

Citeste si:
Evgheni Prigojin a murit, după ce avionul în care se afla s-a...
Evgheni Prigojin a murit,...

De asemenea, Romania si-a asumat implementarea tuturor tintelor de capabilitati agreate in cadrul Aliantei.

In egala masura, participa la masurile de consolidare a prezentei aliate pe flancul estic, atat in regiunea Marii Negre, cat si in Polonia.

"Dupa cum stiti, Romania si-a asumat rolul de natiune-cadru pentru Brigada multinationala de pe teritoriul sau, pe care o voi vizita astazi impreuna cu Secretarul General Stoltenberg. Romania a lansat, de asemenea, initiativa numita Combined Joint Enhanced Training, pentru a permite aliatilor sa-si antreneze trupele in exercitii in toate cele trei componente: terestra, aeriana si maritima. Avem un aport important la operatiile si misiunile aliate, mai ales la misiunile Resolute Support din Afganistan si la KFOR", a mai subliniat Iohannis, adaugand ca in Afganistan suntem al patrulea contributor ca numar de militari si al doilea din punctul de vedere al fortelor pentru operatii speciale si ca Romania ofera asistenta concreta tarilor partenere atat din vecinatatea estica, cat si din cea sudica. Totodata, participam la eforturile Coalitiei Internationale impotriva ISIS, Romania sprijinind astfel, concret, deciziile de crestere a rolului NATO in combaterea terorismului.

"Toate aceste contributii sunt o investitie in propria noastra securitate si dovedesc angajamentul nostru ferm pentru asigurarea pacii durabile la nivel international. Astazi, mai mult ca oricand, este necesar ca Alianta sa fie intarita in continuare. Romania, ca aliat responsabil, va face tot ce-i sta in putinta in acest scop. Va incurajez, doamnelor si domnilor parlamentari, sa sprijiniti acest efort, in legislativele pe care le reprezentati. NATO nu este o alianta puternica doar prin masurile de aparare colectiva, ci prin valorile sale. Daca aceste valori sunt bine aparate, aceasta este cea mai valoroasa contributie la securitatea noastra!", a conchis presedintele Iohannis.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.