Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat, luni, la Iasi, ca proiectul privind modificarile la legile Justitiei isi va urma parcursul firesc, spunand ca nu este nimic de rescris.

"N-ai ce sa rescrii acolo. E vorba doar de cateva solutii, puncte asupra carora parerile sunt diferite. In rest exista o convergenta. Eu ma asteptam sa primesc de la CSM avize punctuale pe fiecare propunere legislativa, nu unul in bloc, dar este optiunea dansilor, ne raportam la tehnica legislativa, la Constitutie, iar proiectul de lege isi va urma, cu anumite modificari, parcursul", a declarat ministrul Toader.

El a mai spus ca are anumite rezerve fata de avizul negativ al CSM, in conditiile in care foarte multe dintre propuneri in privinta acestui proiect veneau tocmai de la CSM.

"Am anumite rezerve fata de acest aviz negativ, consultativ fiind, pentru ca in proiectul de lege Ministerul Justitiei a retinut foarte multe dintre propunerile formulate chiar de catre CSM. Cele mai multe propuneri vin de acolo. Inteleg, prin urmare, ca CSM a dat aviz negativ pe solutii propuse de CSM. Proiectul de lege propune modificari pentru punerea de acord a legilor justitiei cu deciziile Curtii Constitutionale. Nu poti da aviz negativ, nu poti spune ca nu esti de acord cu o modificare ce transpune deciziile Curtii Constitutionale", a mai spus ministrul Justitiei.

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, ca, dupa avizul negativ al CSM la legile justitiei, ”trebuie mers inapoi la text, trebuie renegociat” cu sistemul de justitie, pentru ca nu se poate face altfel reforma.

Intrebat daca considera ca trebuie retrase aceste proiecte, seful statului a raspuns: ”Dupa parerea mea, este nevoie de o noua negociere a continutului cu sistemul, cu sistemul de justitie, pentru ca oamenii de acolo sunt oameni foarte bine calificati, care cunosc sistemul, cunosc legile. Deci, nu vorbim despre niste oameni care nu cunosc continutul. Ei cunosc foarte bine si cred ca intelept ar fi sa se revina la faza de discutie cu sistemul”.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a spus ca legile Justitiei ar trebui sa ajunga la dezbatere in Parlament, in pofida avizului negativ dat de CSM, pentru ca "majoritatea din Parlament are posibilitatea sa porneasca o dezbatere serioasa" pe aceste proiecte.

Citeste si:
Ședinţă solemnă cu ocazia aniversării a 30 de ani de la adoptarea...
Ședinţă solemnă cu ocazia...

Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.