Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat joi ca exista si modelul multor state cu democratie consolidata care nu au un Consiliu Superior al Magistraturii (CSM), anunta Agerpres.

"Exista si modelul multor state care nu au CSM. Exista si acest model, state cu democratie consolidata, state unde puterile sunt separate in echilibrul controlului reciproc si functioneaza. (...) Pot sa va dau foarte multe exemple, dar voi fi banuit ca ma duc spre ele. Numai printr-o modificare a Constitutiei ne-am putea duce cu gandul la o desfiintare a CSM. Nu putem gandi astfel, pentru ca avem prevederi constitutionale", a spus Toader la Antena 3, raspunzand unei intrebari privind modelul care ar trebui adoptat pentru a asigura independenta Inspectiei Judiciare si a o apara de imixtiuni.

Ministrul Justitiei a mai spus ca Inspectia Judiciara trebuie sa iasa "de sub tutela" CSM.

"In mod sigur, Inspectia Judiciara trebuie sa isi consolideze independenta. In mod sigur, Inspectia Judiciara necesita unele reconsiderari la nivel normativ. Spre exemplu, sa nu ai un sef al Inspectiei Judiciare cu un mandat pe viata, sa aiba un mandat limitat. Sunt trei variante: sa ramana Inspectia la CSM, dar cu consolidarea independentei; sa treaca Inspectia la Ministerul Justitiei; exista si modelul italian, model in care Inspectia Judiciara nu se afla nici sub umbrela CSM si nici a Ministerului Justitiei, ci este o entitate distincta, care are competente proprii, care are o lege de functionare si care ii confera in felul acesta garantii de independenta. (...) Toata aceasta tensiune dintre Inspectia Judiciara si CSM, chiar din randul membrilor CSM, dintre DNA si Inspectia Judiciara, nu a facut decat sa scoata la suprafata aceasta disfunctionalitate si nu a facut decat sa aduca solide argumente in favoarea opiniei mele ca Inspectia Judiciara trebuie sa iasa de sub tutela, de sub umbrela CSM", a mai spus ministrul Justitiei.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.