Ministrul Apararii, Mihai Fifor, a declarat, miercuri, ca pana la finalul acestui an Armata romana va achizitiona primul sistem Patriot si a anuntat ca a fost demarata negocierea si pentru cumpararea tot din Statele Unite a inca 36 de avioane F16. 

Ministrul Apararii a precizat ca in vizita pe care tocmai a facut-o in SUA a asigurat inca o data partenerul american de faptul ca Romania doreste sa dezvolte in continuare relatia cu Statele Unite, prin dezvoltarea bazei de la Mihail Kogalniceanu, prin dezvoltarea bazei de la Campia Turzii, printr-o prezenta cat se poate de serioasa de asemenea in zona Marii Negre.

Mihai Fifor i-a adresat secretarului Apararii, Jim Mattis, invitatia de a face o vizita in Romania si si-a exprimat speranta ca acesta va confirma o vizita in perioada imediat urmatoare.

In SUA, ministrul Apararii a avut intalniri si cu reprezentantii companiilor din industria de aparare: ”Sunt companii cu care ne intalnisem si la Bucuresti, atat la Ministerul Economiei, cat si la Ministerul Apararii, sunt companii interesate sa vina sa investeasca in industria de aparare romaneasca, pentru ca - asa cum a spus-o si primul ministru si o intaresc si eu de fiecare data - noi nu am plecat la cumparaturi cu banii statului roman, ci ne dorim ca prin perteneriatele pe care le vom avea cu companiile din industria de aparare fie din Europa, fie din SUA sa putem sa retehnologizam industria de aparare romaneasca, sa repornim aceasta industrie, sa facem transfer de tehnologie prin cooperare industriala si de know-how, pentru ca eu cred ca este important ca acesti bani sa se intoarca si in industria de aparare romaneasca”, potrivit News.ro.

In ceea ce priveste achizitionarea sistemului Patriot, Fifor a explicat ca este vorba despre este o achizitie de tip guvern la guvern si in aceste conditii nu se discuta despre offset.

”Exista alte clauze care se refera la mentenanta si mentenanta se va face in Romania, la una dintre companiile romanesti, o sa ramana sa vedem la care. Ce pot sa va spun si sa va asigur este ca pana la finele anului Armata romana va achizitiona primul sistem Patriot. Asteptam scrisoarea de acceptare din partea Statelor Unite pentru a putea sa treceme la contractare si sa putem achizitiona primul program”, a precizat ministrul Apararii.

Mihai Fifor a adaugat ca, in discutiile cu secretarul american al Apararii, partea romana a solicitat esalonarea platii sistemelor Patriot, ”pentru ca este pe de o parte o dovada de predictibilitate, pe de alta parte este mult mai convenabil pentru noi sa putem sa asiguram pe urmatorii ani achizitionarea acestor sisteme”.

Citeste si:
Fifor, despre bugetul de stat: „Este megaţeapa guvernării actuale”
Fifor: „Dacă acest buget...

”Tot pana la finele anului sper sa putem sa finalizam negocierea cu cei de la General Dynamics si sa pornim colaborarea intre Uzina Mecanica Bucuresti si General Dynamics si totodata pana la finele anului sa achizitionam primele zece transportoare blindate Piranhia din acest program”, a mai declarat ministrul.

In ceea ce priveste programul de achizitie a avioanelor multirol, Fifor a mentionat ca saptamana viitoare se incheie programul prin care au fost cumparate avioanele F16.

”Suntem in discutii avansate pentru achizitionarea a inca 36 de astfel de aparate din SUA, nu din Portugalia. Am trimis documentele necesare pentru a vedea pretul de achizitie. Suntem la debutul acestei negocieri si speram ca vom reusi sa achizitionam inca 36 de avioane”, a anuntat ministrul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.