Presedintele Klaus Iohannis a avut, in SUA, o intalnire cu membrii comunitatii romanesti din Philadelphia, carora le-a spus ca Romania are ”o relatie functionala” cu noua Administratie Trump, iar presedintele american apreciaza foarte mult comunitatea de romani. Iohannis a spus ca a gasit peste tot in SUA romani respectati si ca nici nu i se mai pare un lucru special sa mearga undeva prin Statele Unite si lumea sa il salute in limba romana.

In alocutiunea rostita, presedintele Iohannis a mentionat ca romanii din Philadelphia au o istorie extrem de bogata, in primul rand istoria Statelor Unite, dar aici se gaseste un document care a contribuit la existenta Romaniei ca stat modern.

”Este acea renumita Declaratie de Principii, care, impreuna cu opinia ferma a Presedintelui Wilson de la acea vreme, a facut posibila, de exemplu, Marea Adunare de la Alba Iulia, pe 1 decembrie 1918, Ziua noastra Nationala. Dar si alte popoare, in special din Estul si din mijlocul Europei, au putut beneficia de aceste prevederi, care, in esenta, au fost o prima formulare foarte explicita a dreptului la autodeterminare a popoarelor. Si, cum probabil stiti, eu provin din Transilvania, din Sibiu. Pentru romanii din Transilvania, practic, a fost acea sansa sa se alature Romaniei, iar pentru Romania cred ca a fost o mare sansa ca i s-a alaturat Transilvania”, a completat seful statului, potrivit News.ro.

Presedintele a subliniat ca in ultima vreme se vorbeste foarte mult despre Parteneriatul Strategic intre Romania si Statele Unite ale Americii, si pe buna dreptate. ”Cu noua Administratie Trump am reusit de la inceput sa avem o relatie functionala, si dupa ce am efectuat o vizita in prima parte a acestui an la Washington - pe care poate ati urmarit-o, mie mi-a placut - dupa acea vizita relatia a devenit deosebit de puternica si am reusit sa dam o noua dimensiune Parteneriatului Strategic intre Romania si Statele Unite ale Americii”, a precizat Iohannis.

Klaus Iohannis a mentionat ca s-a bucurat foarte mult cu acea ocazie, cand a discutat un pic mai mult cu presedintele Trump, sa afle ca acesta apreciaza foarte mult comunitatea de romani din Statele Unite ale Americii.

”Si am gasit practic peste tot romani foarte respectati, incepand de la Casa Alba, la sediul ONU, in foarte multe locuri. Intre timp, nici nu mi se mai pare un lucru special sa merg undeva prin Statele Unite ale Americii si lumea sa ma salute in limba romana. E foarte frumos!”, a continuat presedintele.

Citeste si:
Război Israel - Palestina: SUA forțează soluția celor două...
Război Israel - Palestina:...

”Comunitatile romanesti, asa cum este aceasta frumoasa comunitate din Philadelphia, sunt extrem de importante pentru mine personal, dar si pentru Romania. Stiti ca de la inceput am dat o atentie deosebita Diasporei si fac aceasta chestiune din convingere. Sunteti importanti pentru noi, sunteti vitali pentru pastrarea legaturii cu patria si ma bazez foarte mult pe dumneavoastra, si pe ceilalti romani din Statele Unite ale Americii, atunci cand vine vorba despre Parteneriatul Strategic cu Statele Unite. Este extrem de important ca sunteti, si dumneavoastra si celelalte comunitati, comunitati foarte bine integrate. Contribuiti efectiv, ca si americanii, la bunastarea acestei tari si va rog sa contribuiti in continuare la bunastarea relatiei dintre tarile noastre”, le-a mai spus Klaus Iohannis romanilor din Philadelphia.

Citeste si:
Doar aproape 3 din 10 români cred că apa de la robinet este sigură...
Doar aproape 3 din 10 români...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.