Procurorii au cerut marti condamnarea lui Dan Sova la inchisoare pentru trafic de influenta in dosarul CET Govora, confiscarea sumei de 100.000 de euro si mentinerea sechestrului asigurator; pronuntarea in acest dosar fiind amanata pentru 25 septembrie. Din complet a facut parte si judecatoarea Ana Maria Dascalu, a carei retragere din dosarele lui Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu, ca urmare a pensionarii, a determinat reluarea judecarii acestora.

Ca argument in favoarea condamnarii pentru trafic de influenta, procurorul a spus ca Sova a pretins in mod direct 5.000 de euro pe luna de la denuntatoarea in acest dosar in schimbul interventiei sale pe langa directorul general Mihai Balan pentru incheierea unui contract de asistenta juridica cu casa de avocatura a denuntatoarei. Sova a primit in total suma de 100.000 de euro.

Procurorul a apreciat ca traficul de influenta este "o infractiune cu consumare anticipata si instantanee" si ca apararile formulate de Sova sunt infirmate de probe. Procurorul a consemnat ca Sova sustine ca s-a intalnit o singura data cu Balan, in timp ce acesta sustine ca au existat doua intalniri, iar martorii propusi de Dan Sova sunt martori care l-au deservit ca soferi, depozitiile nefiind relevante.

"Inculpatul a beneficiat de plati lunare pana in iulie 2014. Infractiunea s-a consumat in 2011, dar s-a epuizat in 2014. Inculpatul nu a contestat incheierea contractelor dar sustine ca au fost respectate dispozitiile legale. A confirmat insa ca nu au avut aprobarea Adunarii Generale a Actionarilor. Apreciem ca aceasta contuita a inculpatului se circumscrie sferei ilicitului penal", a spus procurorul, apreciind ca aceste elemente impun condamnarea lui Sova la inchisoare pentru trafic de influenta si pedeapsa complementara.

Din pedeapsa principala va fi scazuta perioada retinerii, arestarii preventive si a arestului la domiciliu.

Procurorul a mai cerut confiscarea speciala a sumei de 100.000 euro si mentinerea sechestrului asigurator.

In cazul fostului director general al CET Govora, Mihai Balan, procurorii au cerut condamnarea pentru abuz in serviciu si obligarea la plata a 1,3 milioane de lei despagubiri civile catre CET Govora, scrie News.ro.

Dan Sova a fost trimis in judecata in luna ianuarie in dosarul CET Govora, in care este acuzat ca a luat mita 100.000 de euro pentru a asigura incheierea unui contract intre CET Govora si o firma de avocatura.

Alaturi de Sova a fost judecat si fostul director general al CET Govora, Mihai Balan, pentru trafic de influenta si abuz in serviciu.

Potrivit procurorilor DNA, in perioada octombrie 2011 - iulie 2014, Dan Sova a pretins sume de bani si a primit in total 100.000 de euro de la o persoana denuntatoare, in schimbul traficarii influentei sale reale pe care o avea pe langa Mihai Balan, director general al CET Govora SA, astfel incat acesta din urma sa asigure incheierea unor contracte de asistenta juridica cu o anumita societate de avocatura, contracte de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 euro/luna.

Citeste si:
CCR: Procurorii nu mai pot bloca prescrierea faptelor
CCR: Procurorii nu mai pot...

Procurorii noteaza in rechizitoriu ca, in urma demersurilor lui Dan Sova pe langa Mihai Balan, in lunile decembrie 2011 si mai 2013, Balan a incheiat doua contracte de consultanta cu firma de avocatura reprezentata de martorul denuntator, iar in perioadele ianuarie-octombrie 2012 si respectiv iunie 2013-august 2014 a avizat, din partea CET Govora, platile efectuate in baza celor doua documente, cu incalcarea prevederilor legale si a normelor interne de functionare a societatii respective.

DNA mai arata ca aceste contracte nu erau justificate pentru ca atunci CET Govora avea un departament juridic in care isi desfasurau activitatea sase juristi, iar problematica dosarelor aflate in lucru nu impunea asistenta din partea vreunei societati de avocati.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.