Presedintele Klaus Iohannis solicita Guvernului sa implementeze de urgenta un sistem de avertizare rapida a populatiei in situatii de criza, apreciind ca furtunile de duminica au aratat ineficienta sistemului de prevenire a populatiei

Seful statului cere Guvernului sa explice in cel mai scurt timp daca procedurile au fost respectate in astfel de cazuri si cine se face vinovat de neglijenta sau incompetenta, considerand ca trebuie aflat daca informarile meteorologice au fost emise in timp util si in conformitate cu amploarea fenomenelor naturale.

"Furtunile care au lovit cu o violenta extrema Romania, in cursul zilei de duminica, arata vulnerabilitatile si ineficienta sistemului de prevenire a populatiei si reducere a riscului de producere a dezastrelor. Fenomenele meteo foarte grave au provocat numeroase pierderi de vieti omenesti si au lasat in urma zeci de raniti. Gandurile mele de compasiune se indreapta catre familiile indoliate, carora le transmit sincere condoleante. Totodata, le doresc insanatosire grabnica celor raniti si le multumesc salvatorilor", afirma seful statului, conform unui comunicat al Administratiei Prezidentiale, potrivit News.ro.

El considera ca protejarea vietii cetatenilor si prevenirea populatiei in cazuri extreme sunt obiective prioritare ale Guvernului.

"In contextul cresterii frecventei si intensitatii fenomenelor meteo periculoase, nu pot fi tolerate niciun fel de disfunctionalitati in procesul de comunicare interna a institutiilor statului, care au datoria nu doar de a interveni pentru a remedia consecintele dezastrelor, dar si de a preveni, prin diseminarea in timp util de informatii care sa avertizeze populatia asupra pericolelor iminente", argumenteaza presedintele Iohannis, cerand Guvernului "sa explice in cel mai scurt timp daca procedurile au fost respectate in astfel de cazuri si cine se face vinovat de neglijenta sau incompetenta".

In opinia presedintelui, trebuie sa aflam daca informarile meteorologice au fost emise in timp util si in conformitate cu amploarea fenomenelor naturale.

Citeste si:
Alegeri România 2024. Când ar putea avea loc cele patru tipuri de...
Alegeri România 2024. Când ar...

"De asemenea, solicit Guvernului sa ia urgent masurile care se impun pentru implementarea unui sistem de avertizare rapida a populatiei, dar si pentru perfectionarea procedurilor de management integrat al situatiilor de criza. Absenta unui astfel de sistem reprezinta un factor de risc la adresa sigurantei nationale", afirma Klaus Iohannis, apreciind ca existenta unui asemenea sistem ar fi putut evita tragedii ca cele petrecute in cursul zilei de duminica.

"Este inadmisibil ca intr-o tara precum Romania, recunoscuta pentru numarul mare de specialisti IT si pentru viteza de Internet, sa nu existe pana acum o initiativa guvernamentala prin care sa fie realizat un sistem de avertizare pentru toti cetatenii", spune presedintele, argumentand ca "pasarea responsabilitatii intre diversele structuri ale statului nu salveaza vieti si nici nu ajuta la diminuarea pagubelor materiale" si ca, "daca exista autoritati ale statului si persoane in functii publice care nu au actionat conform atributiilor, acestea sunt obligate sa raspunda in fata legii".

Citeste si:
Proteste chiar și în ziua în care Alexandra a fost condusă pe...
Proteste chiar și în ziua în...

El se refera si la importanta pregatirii cetatenilor pentru situatii de urgenta, actiune in care scoala sa aiba un rol important.

"Numai printr-o campanie continua de educare si constientizare a populatiei putem dezvolta capacitatea de anticipare si reactie a oamenilor atunci cand se confrunta cu asemenea fenomene meteo periculoase sau cu alte situatii de criza", conchide Iohannis.

Opt persoane au murit si 68 au fost ranite in urma furtunilor care au lovit duminica seara vestul tarii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.