Dupa ce presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a indemnat la organizarea unui summit al UE la Sibiu, reactia fostului premier Dacian Ciolos nu a intarziat sa apara.

"Din motive istorice pe care le stim, Romania nu a fost parte a proiectului european initial iar acest lucru alaturi de altele ne-a facut sa intram in UE cu anumite complexe pe care le mai vedem manifestandu-se pe ici-colo si astazi.

Tara noastra are insa acum sansa istorica de a fi unul dintre "statele re-fondatoare" ale UE.

In discursul de astazi din Parlamentul European, Presedintele Comisiei Europene propune ca Summit-ul care va refonda Uniunea Europeana imediat dupa Brexit, ‪pe 30 martie 2019, sa aiba loc la Sibiu, sub presedintia romana a Consiliului UE.

Suntem chemati astfel sa dam tonul, prin acest summit procesului de redefinire a viitoarei Uniuni Europene.

Este o oportunitate imensa pentru tara noastra si in acelasi timp, un mesaj de responsabilitate. Dupa jumatate de veac de comunism, dupa o tranzitie incompleta, suntem chemati sa ne depasim complexul de periferie si sa ne asumam fara echivoc viitorul UE, sa punem caramizi la constructia acestuia nu sa dam cu pietre de pe margine.

Care este miza?

Aceasta este adevarata miza : Romania noastra dar in acelasi timp europeana. Nu salvarea coruptilor, nu ultimele zbateri ale unei parti a clasei politice esuate in #mocirla tranzitiei trebuie sa ne preocupe. Miza este o Romanie cu destin curat, o Romanie activa, care promoveaza valorile si principiile europene pe care le apara inclusiv in strada, o Romanie care construieste Europa si se refondeaza ca stat modern.

Miza sunt generatiile de romani cu capul sus in Uniunea Europeana si in lume.

Romania 100, Romania Centenarului este sansa unui nou inceput, un proiect comun de mobilizare a tuturor energiilor noastre", a scris Dacian Ciolos pe Facebook.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.