Ambasadorul SUA in Romania, Hans Klemm, a declarat, joi, ca Statele Unite considera "ferm" ca Romania si-a imbunatatit substantial eforturile de consolidare a statului de drept si de lupta impotriva coruptiei in ultimii 15 ani si spera ca acest curs este ireversibil.

Hans Klemm a fost intrebat despre climatul economic din Romania si daca acesta s-a imbunatatit in ultima perioada, ambasadorul afirmand ca, in privinta perceptiei investitorilor cu privire la coruptie si la statul de drept, exista imbunatatiri.

"In aceste privinte, SUA considera ferm ca a fost o imbunatatire substantiala in eforturile si disponibilitatea Romaniei de a consolida si intari institutiile sale democratice si de a purta o lupta tot mai credibila impotriva coruptiei. Nu sunt doar perceptii vagi pe care le are SUA, acestea sunt bazate pe fapte, pentru ca guvernele pot fi cuantificate, la fel ca si perceptiile pe care oamenii le au fata de lupta anticoruptie", a spus Klemm, prezent la un eveniment al Fondului Proprietatea.

Ambasadorul a dat ca exemplu o serie de indicatori ai Bancii Mondiale care masoara elementele unei administratii si guvernarni eficiente, potrivit carora Romania a performat in privinta luptei anticoruptie si a intaririi statului de drept.

"In privinta Romaniei, de exemplu, pe tema controlului coruptiei, indicele s-a imbunatatit cu 20% in ultimii 15-16 ani", a subliniat el.

Klemm a afirmat ca si potrivit indicilor Transparency International Romania a evoluat, urcand 30 de pozitii.

"Succesul Romaniei in imbunatatirea statului de drept, in imbunatatirea luptei anticoruptie, a fost cuantificat, s-a aratat a fi semnificativa si este ceva ce SUA apreciaza foarte mult. Si speram foarte mult ca acest curs sa fie ireversibil", a adaugat ambasadorul.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.