Fostul ministru Elena Udrea a sosit joi la Curtea de Apel Bucuresti unde se judeca dosarul privind finantarea campaniei electorale pentru alegerile prezidentiale din 2009 in care, alaturi de Ioana Basescu, fiica cea mare a fostului presedinte, Traian Basescu, este acuzata de instigare la luare de mita, respectiv instigare la delapidare si spalare a banilor. 

"Eu am spus inca din vara ca acest dosar a fost facut pe repede inainte in campania electorala de anul trecut. Uitati ca a fost facut atat de prost incat nici CAB nici ICCJ nu cum sa-l judece. Rechizitoriul este atat de amestecat, incert si cu incadrari facute in asa incat sa iasa bine la acuzatii, dar gresit totul", a declarat Udrea, la sosirea la instanta, unde dosarul se afla in faza de camera preliminara, potrivit News.ro.

Instanta suprema a decis, la inceputul lunii august, ca dosarul va fi judecat de Curtea de Apel Bucuresti.

"Trimite cauza privind pe inculpatii Udrea Elena Gabriela, Nastasia Gheorghe, Tarhon Victor, Wagner Ioan Silviu, Basescu Ioana si Andronic Dan Catalin, spre competenta solutionare, judecatorului de camera preliminara din cadrul Curtii de Apel Bucuresti", este hotararea pronuntata de magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitiei.

In mai 2017, procurorii DNA i-au trimis in judecata la instanta suprema pe fostul ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului Elena Udrea, pe care o acuza de instigare la luare de mita si spalare a banilor, pe fostul secretar general al Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului Gheorghe Nastasia, pe fostul presedinte al Consiliului Judetean Tulcea Victor Tarhon, pentru luare de mita, pe Ioana Basescu, fiica cea mare a fostului presedinte Traian Basescu, pentru instigare la delapidare si instigare la spalarea banilor si pe Ioan Silviu Wagner, director general al unei societati comerciale cu capital majoritar de stat, pentru delapidare. De asemenea, DNA a dispus trimiterea in judecata a lui Dan Andronic pentru marturie mincinoasa si favorizarea faptuitorului.

In 6 iulie, magistratii instantei supreme au decis ca dosarul privind finantarea campaniei electorale pentru alegerile prezidentiale din 2009 sa fie trimis spre judecare Curtii de Apel Bucuresti. "(...) admite exceptia de necompetenta dupa calitatea persoanei a Inaltei Curti de Casatie si Justitie. (...) trimite cauza privind pe inculpatii Basescu Ioana, Udrea Elena Gabriela, Tarhon Victor, Wagner Ioan Silviu, Nastasia Gheorghe si Andronic Dan Catalin, spre competenta solutionare, la Curtea de Apel Bucuresti, instanta careia i se va trimite dosarul", se preciza in decizia ICCJ.

Citeste si:
Pas important în dosarul Visa Waiver, prin care românii ar putea să...
Pas important în dosarul Visa...

In 19 iulie, insa, Curtea de Apel Bucuresti a stabilit ca nu este competenta sa judece acest caz si a retrimis dosarul la instanta suprema.

Fostul parlamentar, Elena Udrea, a declarat, dupa ce Curtea de Apel a retrimis dosarul la instanta suprema, ca acest dosar ar trebui sa se intoarca la DNA si ca acuzatiile din rechizitoriu nu corespund cu incadrarea juridica, magistratii nestiind cum sa procedeze cu acest caz.

Procurorii mentioneaza in rechizitoriu ca in cursul anului 2009, in contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidentiale, au fost colectate sume de bani provenite din infractiuni de coruptie, delapidare si evaziune fiscala care au fost folosite, ulterior, pentru plata unor servicii prestate in campania electorala.

Potrivit procurorilor, legatura dintre persoanele care obtineau banii pe cale nelegala si prestatorii de servicii legate de campanie, era facuta de catre Elena Udrea, care, la momentul respectiv, conducea un staff de campanie informal al unuia dintre candidati si, din aceasta pozitie, coordona atat achizitiile de servicii de campanie, cat si persoanele care au actionat ca intermediari pentru platile realizate, astfel incat sumele de bani sa ajunga la societatile prestatoare. Remiterea foloaselor infractionale era disimulata prin contracte fictive incheiate cu firme care prestau in realitate servicii in cadrul campaniei electorale, respectiv publicitate stradala, tiparire de afise, reclame publicate in mass-media, realizarea unor pagini de internet, monitorizarea presei, organizarea de spectacole si prestarea de servicii de consultanta, mentioneaza procurorii DNA.

Citeste si:
Guvernul, obligat de CAB să organizeze alegeri la Primăria...
Curtea de Apel București...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.