Procurorul general, Augustin Lazar, a declarat, miercuri, inaintea sedintei CSM, referindu-se la discutiile pe tema legilor justitiei, ca in acest domeniu exista cultura dezbaterii publice, fara jigniri si a cerut jurnalistilor sa nu dramatizeze o dezbatere publica, el refuzand orice comentariu pe tema afirmatiilor ministrului Justitiei cu privire la procurori si la parcursul legilor.

"V-as ruga sa nu dramatizam o dezbatere publica. Este o dezbatere publica, va rog sa observati ca in justitie exista cultura dezbaterii publice fara sa se jigneasca nimeni pe nimeni si, prin urmare, noi ar trebui sa ne pastram calmul si nu sa incitam. Cred ca nimeni nu doreste sa incite o dezbatere, este o dezbatere de idei caracterizata prin cultura si seriozitate", a spus Lazar, potrivit News.ro.

El a refuzat sa comenteze afirmatiile ministrului Justitiei, Tudorel Toader, cu privire la parcursul legilor justitiei si la competentele procurorilor de a se pronunta asupra lor.
Ministrul Justitiei a declarat, miercuri ca va trimite propunerile de modificare a legilor justitiei doar la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) nu si la DNA, Parchetul General sau DIICOT, pe motiv ca doar CSM avizeaza propunerile legislative si pentru ca procurorii nu fac legi, ci doar aplica si interpreteaza legea.

„Propunerile privind modificarea legilor justitiei nu le voi trimite la Ministerul Public si nici la componentele ministerului public, pentru ca avizator este CSM. CSM care are Sectie pentru judecatori, Sectie pentru procurori si CSM-ul care este garantul independentei justitiei si avizator pe legile justitiei. (...)Trimit proiectul de lege la CSM, astept sa-l primim inapoi, il trimit la Guvern si de acolo incepe procedura decizionala. MJ este initiator, am pus in dezbatere principalele probleme", a aratat Tudorel Toader.

Ministrul a criticat luarile de pozitie ale procurorilor care au respins majoritatea propunerilor facute de el si a aratat ca anchetatorii nu fac legi, in Romania nefiind un parlament tricameral.

„Fiecare participant la elaborarea unei legi trebuie sa-si respecte limitele de competenta constitutionala. Procurorii nu fac legi. Eu nu am stiut ca avem un parlament tricameral. Un parlament cu Senat, cu Camera Deputatilor si procurorii care sa voteze legi. Eu am fost procuror si stiam si inca stiu ca procurorii interpreteaza si aplica legea, legea este opera legiuitorului, CSM-ul fiind cel care avizeaza continutul propunerii legislative”, a continuat Toader.

Citeste si:
Ministrul Justiţiei: Eliminarea pensiilor de serviciu nu este posibilă
Ministrul Justiţiei:...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.