Premierul Mihai Tudose a declarat, marti seara, ca la acest moment exista trei variante de lucru in ceea ce priveste pilonul II de pensii, una dintre ele fiind ca romanii care contribuie sa poata opta. El a precizat ca o decizie va fi luata saptamana viitoare, cand simularile vor fi complete.

Premierul Mihai Tudose a spus, la Romania TV, ca ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a finalizat proiectul de modificare a legii pensiilor, iar saptamana viitoare sau poate la sfarsitul acestei saptamani va fi lansat intr-o dezbatere interna.

"Acest proiect are menirea sa regleze o multime de nedreptati. (...) Avem decalaje foarte mari intre pensionari care au muncit exact la fel, intre cei care au iesit la pensie acum 15 ani sau 25 de ani si cei care au iesit la pensie acum. Nu vrem sa grabim artificial procesul, pentru ca este o lege importanta si va trebui sa fie foarte bine asezata, cu toate simularile posibile. (...) Cand am vorbit de inechitati, am pornit de la niste pensii foarte mici - un profesor care a iesit acum 25 de ani are o pensie foarte mica, fata de un profesor care a iesit la pensie acum, cu acelasi numar de ani de munca, cu aceleasi grade si care are o pensie mult mai mare", a spus Tudose.

Varianta ca romanii care contribuie sa poata opta

Intrebat despre pilonul II de pensii si despre proiectul privind diminuarea contributiei salariatului la pilonul II, el a spus ca la acest moment exista trei variante de lucru, una dintre ele fiind ca romanii care contribuie sa poata opta, scrie News.ro.

"Discutia a plecat de la ASF. A facut multe valuri saptamana trecuta un termen pe care l-am folosit eu, de randament. Eu m-am referit la randamentul personal, al banilor personali depusi undeva, cand am comparat pilonul I cu pilonul II. Si pilonul I, si pilonul II sunt de stat, nu ia nimeni banii. (...) Ambele sume sunt pe numele deponentului. Au fost momente si sunt calcule (...) in care pe salariul minim, cel putin, castigul a fost mai mare pe pilonul I, pentru ca acolo se raporta la salariul mediu pe tara. La pilonul II, in schimb, am constatat alte lucruri - la infiintare, managementul avea voie sa ia 2,5%, o taxa, in afara de taxa de consolidare anuala, pentru a-si consolida managementul. Au luat-o in primii ani, dar au continuat sa o ia in urmatorii 10 si, se pare - voi avea pana la sfarsitul saptamanii si cifrele exacte - au plecat sume importante de acolo. Vorbim de miliarde", a declarat premierul Tudose.

Sa ramana lucrurile asa cum sunt?

"Sunt trei variante in privinta pilonului II de pensii: sa ramana lucrurile asa cum sunt, umbland doar la comisioanele care se iau astazi de catre administratorii privati ai acelor bani, fiindca, repet, au exagerat, varianta a doua - sa dimininuam cota pentru pilonul II in favoarea pilonului I si varianta a treia, cea de optional. Saptamana viitoare vom avea, cred, simularile complete si atunci vom lua o decizie", a punctat premierul Mihai Tudose.

Varianta ca oamenii sa poata opta intre pilonul I si II de pensii

In ceea ce priveste varianta ca oamenii sa poata opta intre pilonul I si II de pensii, Tudose a spus: "Daca vrei sa ramai asa, ramai asa. Vrei sa duci mai multi bani in Pilonul I (...) este in regula, opteaza".

Premierul Mihai Tudose a declarat, vineri, la sedinta Comitetului Executiv National al PSD, ca potrivit calculelor facute de Ministerul Finantelor s-a constatat ca „randamentul la Pilonul I de pensii este mult mai mare decat randamentul obtinut la Pilonul II”, acesta fiind motivul pentru care, daca se dovedeste a fi oportun, in urma unor analize, sumele care se vireaza la Pilonul I ar urma sa fie mai mari decat cele care se vireaza la Pilonul II.

Citeste si:
Social-democrații vor ca Marcel Ciolacu să candideze la Președinție...
Social-democrații vor ca...

Ulterior, Tudose a revenit cu explicatii privind Pilonul ll de pensii, el afirmand, intr-o postare pe Facebook, ca randamentul mediu al pilonului ll, incepand din 2008, a fost de 4%, iar randamentul la care s-a referit in declaratia pe aceasta tema facuta in sedinta Comitetului Executiv al PSD "viza suma incasata de beneficiar la pensie in cele doua ipostaze: cel care a optat, respectiv cel care nu a optat pentru Pilonul II".

Ministerul Finantelor vrea sa diminueze, de la 5,1% la 2,5%, contributia virata de stat la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II), au declarat pentru Profit.ro surse din piata de profil. Daca va fi aplicata, masura va afecta dramatic dinamica sumelor acumulate in cele aproape 7 milioane de conturi individuale ale participantilor la acest sistem. Masura ar urma sa fie aplicata de anul viitor, au mai spus sursele citate.

Citeste si:
Schimbare importantă la Pilonul II de pensii. Milioane de oameni...
Schimbare importantă la...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.