Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a precizat, marti, ca in cel mult doua saptamani va prezenta masurile pe care ministerul pe care il conduce le va lua pentru a indeplini cerintele impuse de CEDO, cu privire la conditiile din inchisori. 

"Sigur intr-o saptamana, maxim doua, vom prezenta public ceea ce se numeste foaia de parcurs, masurile pe care le avem in vedere pentru indeplinirea cerintelor hotararii-pilot a CEDO. (...) Vom construi doua noi penitenciare, cu unul suntem deja in faza hotararii de Guvern. Vom extinde penitenciarele existente, vom moderniza acolo unde este de modernizat. In opinia mea, o societate moderna democratica nu trebuie sa aiba obiectiv construirea de penitenciare, ci sa aiba rolul de preventie, ca sa nu aiba nevoie de penitenciare", a declarat Tudorel Toader, potrivit Hotnews.ro.

Curtea Europeana pentru Drepturile Omului, CEDO, a pus la dispozitia Romaniei o perioada de sase luni, timp in care sa rezolve situatia din inchisori. CEDO considera ca exista o disfunctionalitate structurala, ce necesita masuri luate de stat.

Printre cereri se numara: diminuarea supraaglomerarii din inchisori si ameliorarea conditiilor de detentie. In cazul in care statul nu poate oferi conditii de detentie conforme Articolului 3 din Conventie, CEDO recomanda reducerea numarului de persoane din penitenciare.

Romania trebuie sa plateasca 16.000 de euro despagubiri morale si 1.850 de euro cheltuieli de judecata, dupa ce instanta europeana a fost sesizata de Daniel Arpad Rezmives, Laviniu Mosmonea, Marius Mavroian si Iosif Gazsi, in legatura cu situatia din inchisorile romanesti.

Invocand Articolul 3 din Conventia Europeana pentru Drepturile Omului, ce interzice tratamentele inumane sau degradante, reclamantii s-au plans de conditiile din inchisorile Gherla, Aiud, Oradea, Craiova, Targu-Jiu, Pelendava, Rahova, Tulcea, Iasi si Vaslui, precum si din arestul Politiei din Baia Mare. Ei au sesizat CEDO in 2012 si 2013.

Citeste si:
Tudorel Toader candidează din nou la funcția de rector la...
Tudorel Toader candidează din...

Instanta a constatat ca spatiul personal atribuit reclamantilor a fost, in cea mai mare parte a perioadei de detentie, mai mic de trei metri patrati. In plus, ei nu au avut parte de lumina naturala in celule, plimbarile zilnice au fost foarte scurte, toaletele erau insalubre si, uneori, nu erau separate. Rezmivel nu a avut parte de suficiente activitati socio-culturale, Mavroian nu a avut acces suficient la apa calda, Mosmonea a avut de suferit de pe urma ventilatiei inadecvate din celule, a mucegaiului, a insectelor si sobolanilor, a saltelelor uzate si a mancarii de proasta calitate, iar Gaszi de conditii igienico-sanitare insuficiente, a precizat Curtea.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.