Fostul lider PSD Victor Ponta critica, intr-o postare pe Facebook, declaratiile premierului Mihai Tudose cu privire la randamentul pilonului ll de pensii, spunand ca afirmatiile acestuia sunt neadevarate si ca atunci cand este singur e "lucid si calculat", iar in prezenta lui Liviu Dragnea "se molipseste de populism latino-american"

"Imi pare rau pentru Mihai Tudose dar chiar ceea ce a spus azi despre pensii este total neadevarat si extrem de periculos! Cand e singur vad ca e lucid si calculat - cand il are pe Liviu Dragnea langa el se molipseste de populism latino-american, de ignoranta si neseriozitate!", scrie Ponta pe Facebook, potrivit News.ro.

El respinge, facand apel si la articole din presa, afirmatiile lui Tudose conform carora statul este cel mai bun administrator, spunand ca "statul nu este un mai bun administrator in economie decat privatul" si ca "aceasta discutie s-a incheiat in 1989 cand economia privata a Vestului a castigat definitiv batalia cu economia de stat a URSS si a tarilor foste comuniste".

De asemenea, fostul premier spune ca Pilonul l de pensii administrat de stat nu are un randament "de 10 ori mai mare" decat Pilonul ll administrat privat, asa cum a sustinut Mihai Tudose.

"Asta este ori o minciuna ori o prostie ori ambele!", considera Victor Ponta, argumentand ca la Pilonul l nici nu se poate vorbi despre randament, pentru ca "tot ce se incaseaza se plateste mai departe , plus 15 miliarde completare", in timp ce "la Pilonul ll, unde toti cotizantii sunt sub 45 de ani nu incaseaza inca nimeni nimic - ca nu au varsta de pensie".

"Banii lor se aduna si sunt investiti (cea mai mare parte tot in titluri de stat ale Guvernului Romaniei ) ca sa fie acolo cand vor ajunge primii beneficiari peste 20 de ani. Sa compari randamentul la Pilonul 1 cu 2 este o aberatie!", explica Ponta, sugerandu-i premierului ca, daca vrea randament la Pilonul l de pensii, sa taie pensiile publice cu 35%.

El mai spune ca modificarea contributiei la Pilonul ll nu va face "pensiile mai mari" - ci le va face mai nesigure pentru cei tineri sub 45 ani, iar Guvernul practic ia din banii tuturor celor care au sub 45 de anisi care cotizeaza si la Pilonul l si la Pilonul ll, "ca sa plateasca pensiile de azi pentru care nu mai are bani".

Citeste si:
Cătălin Bordea, declarații emoționante la câteva zile după moartea...
Cătălin Bordea, declarații...

Concluzia sa este: "Ne indreptam cu pasi mari pe drumul luat de Grecia in anii 2000 si de Venezuela in 2010! Iar PSD care a fost si in Guvernarea "Nastase" si in Guvernarea "Ponta" un model eficient de masuri economice liberale si masuri sociale moderne impune acum, sub influenta lui Dragnea, politici socialiste si populiste desuete care duc direct la dezastru si suferinta tocmai pentru cei care ne voteaza in mod traditional!”, a scris Victor Ponta.

Premierul Mihai Tudose a declarat, vineri, la sedinta Comitetului Executiv National al PSD, ca potrivit calculelor facute de Ministerul Finantelor s-a constatat ca „randamentul la Pilonul I de pensii este mult mai mare decat randamentul obtinut la Pilonul II”, acesta fiind motivul pentru care, daca se dovedeste a fi oportun, in urma unor analize, sumele care se vireaza la Pilonul I ar urma sa fie mai mari decat cele care se vireaza la Pilonul II.

Citeste si:
Femeile însărcinate și părinții cu copii sub 5 ani vor avea...
Femeile însărcinate și...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.