Ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu, a afirmat, vineri, ca va emite ordinul care da posibilitatea uciderii a peste 140 de carnivore mari, in contextul in care in ultima perioada ursii au devenit un pericol real pentru populatie. Ea spune ca decizia sa este ferma chiar daca se asteapta la proteste de strada din partea celor care militeaza pentru protectia animalelor.

Prezenta, vineri, la Ploiesti, unde a participat la o dezbatere pe probleme de mediu, Gratiela Gavrilescu a spus ca va emite in perioada urmatoare ordinul care da posibilitatea uciderii ursilor care prezinta pericol pentru populatie.

"In perioada anterioara mandatului meu, cand ar fi trebuit sa fie emis un ordin de ministru care sa reglementeze aceasta situatie, nu numai ca nu s-a facut, ci au fost puse bariere, tocmai ca, in cazul de astazi ne aflam in niste situatii inedite in care ursul ataca gospodariile omului, ataca omul si de multe ori ne trezim ca deschidem televizorul si vedem ca o anumita persoana este chiar ajunsa in situatia de urgenta la UPU. La lucrul acesta nu putem sa stam impasibili. Numarul carnivorelor mari, ursi respectiv, in Romania, depaseste 7.000 de capete si atunci am avut curajul sa imi asum un ordin de ministru pe care l-am negociat foarte bine cu ONG-urile, cu toate autoritatile locale care au probleme foarte mari cu aceste carnivore mari", a declarat ministrul mediului.

Gavrilescu a precizat ca judetele care se confrunta cu aceste probleme sunt Covasna, Harghita si Mures.

Ministrul Mediului a mai spus ca ti-a asumat emiterea unui ordin de ministru prin care sa se dea cote de interventie pentru ursi, lupi si alte carnivore mari astfel incat populatia sa nu mai fie pusa in pericol.

"Indiferent de ce s-ar intampla saptamana viitoare, cand anumite persoane s-ar putea sa iasa in strada sa spuna ca trebuie sa protejam ursii, da, protejam ursii prin masurile pe care le luam conform acestui ordin de ministru, dar nu punem in pericol viata cetateanului. Indiferent de ce se spune, eu va spun ca nu este cota de vanatoare, ci este cota de interventie pentru punerea in siguranta a vietii cetateanului, asa ca, indiferent de ce se va intampla, indiferent de cate mitiguri or sa mai fie in fata ministerului sau unde, eu nu voi renunta la semnarea acestui ordin de ministru. Am sprijinul inclusiv al Academisie Romane (...), am toate avizele date de catre toate celelalte autorit implicate, inclusiv sustinerea tuturor autoritatilor locale", a spus Gavrilescu.

Citeste si:
Ministrul Mediului cere modificări în Codul Silvic din cauza...
Ministrul Mediului cere...

Ministrul Mediului a explicat ca ordinul de ministru se da la nivel national, si nu pe judet in parte.

"Exista o cota pe care am prins-o pana la sfarsitul anului tinand cont de studiul care s-a facut anterior. In ordinul de ministru avem prinse145 de carnivore mari, deci reflectat bineinteles la diferenta de lunile care au mai ramas pana la sfarsitul anului. Nu este ordin pentru cota de vanatoare, ci este cota de interventie pentru punerea in siguranta a vietii cetateanului", a conchis ministrul Mediului.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.