Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) si Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR) i-au solicitat, joi, premierului Mihai Tudose, printr-o scrisoare deschisa, sa dispuna ministrului Justitiei, Tudorel Toader, publicarea de indata a proiectului de modificare a legilor justitiei, pentru ca acesta sa fie dezbatut public.

Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania si Asociatia Magistratilor din Romania va solicita sa dispuneti Ministrului Justitiei, domnul Tudorel Toader, sa publice de indata pe siteul ministerului proiectul de modificare a legilor justitiei, pentru ca acesta sa poata fi dezbatut public, astfel incat toate persoanele interesate sa il poata analiza si veni cu propuneri in vederea imbunatatirii lui”, se arata in scrisoarea semnata de judecatoarele Andreea Ciuca si Dana Garbovan.

Asociatiile de magistrati sustin ca, in lipsa proiectului de lege efectiv, ”discutiile divergente motivate politic sau partinic au luat locul unei extrem de necesare discutii profesioniste si aplicate, pe fiecare propunere in parte, dat fiind ca unele par a fi modificari de substanta”, se mai arata in scrisoarea adresata premierului

Magistratii mai spun ca modificarea legilor justitiei este necesara, dar pentru aceasta este nevoie de o comunicare onesta, bazata pe ”texte de lege concrete si argumente rationale din partea ministerului justitiei, nu pe prezentari Power Point si reactii emotionale”.

In plus, magistratii mai arata ca dezbatere publica a proiectului este necesara, in conditiile in care o parte din modificarile prezentate de ministrul Justitiei sunt pentru prima data aduse la cunostiinta publica, astfel incat nu se poate sustine ca etapa dezbaterii publice ar fi fost depasita. ”Perioada de dezbatere este necesara pentru a da posibilitatea tuturor persoanelor, societatilor sau institutiilor interesate, precum si corpului magistratilor, sa isi formuleze punctele de vedere si sa le dezbata intr-un cadru legal, democratic si institutional”, se mai arata in scrisoarea transmisa de cele doua asociatii ale magistratilor.

Citeste si:
Legea pensiilor a fost modificată. Categoriile de români care pot...
Legea pensiilor a fost...

Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.