Liderii PSD-ALDE se intalnesc luni, de la ora 12.00, in cadrul sedintei coalitiei de guvernare, pentru a analiza activitatea Guvernului Tudose din ultima saptamana, precum si pentru a discuta despre modificarea Legii pensiilor militare, in conditiile in care ministrul Apararii, Adrian Tutuianu, a anuntat ca este necesar sa se faca anumite „corectii” la pensiile extrem de mari din sistem, care ajung pana la 35.000 lei pe luna.

Reuniunea PSD-ALDE va avea loc la ora 12.00, la sediul ALDE din Soseaua Kiseleff, nr. 57.

Ministrul Apararii, Adrian Tutuianu, a declarat duminica, la Romania TV, ca algoritmul de calcul al pensiilor militare nu se va schimba, dar exista discutii la nivelul Guvernului pentru a se face „corectiile necesare” la pensiile extrem de mari din sistem, care ajung pana la 35.000 lei pe luna, ceea ce „nu este o normalitate”.

Intrebat daca se fac schimbari la legea pensiilor militare, ministrul Apararii a sustinut ca se vor modifica doar anumite prevederi, dar algoritmul de calcul va ramane acelasi.

La momentul acesta sunt discutii legate de modul in care pot fi modificate anumite prevederi ale legii pensiilor, dar vreau sa afirm urmatoarele lucruri: pensiile militarilor nu sunt pensii speciale, sunt pensii militare de stat. Nu exista nicio intentie a acestui Guvern sa taie vreo pensie. Exista o analiza privind situatii unor pensii care depasesc niste lucruri care sunt normale. Ca sa putem sa dam un exemplu, exista magistrati, inclusiv magistrati militari, care au pensii de la 30-35.000 lei pe luna. Algoritmul de calcul al pensiilor militare, inclusiv pentru celelalte structuri de securitate nationala, va fi pastrat”, a explicat Adrian Tutuianu, potrivit News.ro.

Chestionat ce modificari se pregatesc la legea pensiilor militare, Adrian Tutuianu a dat exemplul pensiilor care ajung pana la 35.000 lei pe luna, ceea ce, in opinia sa, nu este normal.

„Nu-i domeniul meu de competenta, va comunica doamna Olguta Vasilescu pe acest subiect. Vreau sa va reiterez inca o data cateva situatii care nu pot continua asa: pensii de 30-35.000 lei pe luna. Algoritmul de calcul de astazi permite iesirea la pensie cu un venit mai mare decat salariul celui care lucreaza. Nu cred ca este o normalitate acest lucru. Sunt lucruri care trebuiesc clarificate (...) Sunt si situatii care nu sunt normale. De exemplu, primele 100 de pensii din MApN se situeaza intre 15.000 lei si 35.000 lei. Cele mai mari pensii sunt ale magistratilor militari, 35.000 de lei este pensia unui magistrat militar”, a explicat ministrul Apararii.

Citeste si:
Tăriceanu: „Firea greşeşte cautând vinovaţi pentru înfrângerea de...
Tăriceanu, despre înfrângerea...

Adrian Tutuianu a mai spus ca va participa la sedinta de luni a coalitiei de guvernare, unde va prezenta situatia pensiilor militare.

„Sigur. Probabilitatea de a se discuta este maxima, pentru ca trebuie sa avem un raspuns la ceea ce se vehiculeaza azi in spatiul public. Voi informa si prim-ministrul si conducerea coalitiei despre situatia existenta in sistemul de aparare nationala si vom discuta, probabil, si pe aceste principii si vom stabili si un calendar”, a spus ministrul Apararii.

La randul sau. ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a precizat ca Guvernul pregateste o ordonanta de urgenta care va fi adoptata in cursul acestei saptamani care va schimba modul de actualizare a tuturor pensiilor speciale, nu doar ale celor militare.

Este vorba despre pensiile care nu se bazeaza pe principiul contributivitatii nu vor mai fi indexate in functie de salariile celor aflati in activitate, ci doar cu rata inflatiei. Termenul de aplicare a ordonantei va fi de 15 septembrie, data pana la care cei care doresc se pot pensiona in conditiile aflate in vigoare.

Citeste si:
Tutuianu (Pro Romania): Iohannis si PNL joaca inca o data cartea antic
Tutuianu (Pro Romania): Este...

”Avem de gand sa dam o ordonanta chiar saptamana viitoare. Am lucrat la ea. Nu ne-am apucat inca de Legea pensiilor pe partea de contributivitate unde este obligatoriu sa facem cresterile din programul de guvernare, insa dupa aparitia Legeii salarizarii ne-am dat seama ca, daca nu corectam sistemul, in sensul ca, daca lasam pensiiile de serviciu sa se actualizeze cu ce este la cei activi, vom ajunge intr-o situatie foate neplacuta de anul viitor, in sensul ca economia nu poate sa sustina astfel de cresteri”, a motivat Lia Olguta Vasilescu.

Ministrul Muncii a subliniat ca nicio pensie aflata in plata nu va fi redusa. De asemenea, ordonanta va fi aplicata din 15 septembrie.

”Pentru a nu se spune ca nu a existat predictibilitate in sistem sau ca ne-am batut joc de oameni, termenul ei de intrare in vigoare este undeva la data de 15 septembrie. Adica cei care vor sa iasa - si probabil vor fi foarte muti cei care vor sa iasa la pensie - vor putea sa o faca incepand de maine pana la data de 15 septembrie, dar ei trebuie sa stie un lucru: nu li se mai actualizeaza pensiile cu salariile celor din activitate, ci cu rata inflatiei. Adica nu le inghetam, dar le indexam doar cu rata inflatiei, pe un principiu mult mai corect”, a afirmat Lia Olguta Vasilescu.

Citeste si:
Coaliția vrea să taie cu măsură pensiile speciale; România riscă să...
Coaliția vrea să taie cu...

Ea a atras atentia ca mentinerea prevederilor actuale va face ca suma platita celor cu pensii speciale sa creasca foate mult ca urmare a prevederii Legii salarizarii in sectorul public. ”Statul nu-si permite ca la o pensie de 33.000 aflata in plata sa plateasca 66.000 peste cativa ani”, a exemplificat Vasilescu.

Noile reguli nu se vor aplica celor cu pensii calculate in baza principiului contributivitatii.

Totodata, in cadrul sedintei de luni a coalitiei de guvernare se va decide daca se va sesiza Curtea Constitutionala cu privire la un eventual conflict juridic de natura constitutionala intre Ministerul Public si Parlament, dupa ce Parchetul a refuzat sa transmita comisiei de ancheta privind alegerile prezidentiale din 2009 dosarul clasat care viza scrutinul.

Presedintele Comisiei de ancheta privind alegerile prezidentiale din 2009, Oana Florea, a declarat joi, la Parlament, ca in cadrul sedintei de luni a coalitiei PSD-ALDE va discuta cu Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu despre posibilitatea sesizarii Curtii Constitutionale cu privire la un eventual conflict juridic de natura constitutionala intre Ministerul Public si Parlament.

Citeste si:
Ministrul „Playboy” din Guvernul Tudose, pe primul loc la Camera...
Ilan Laufer, ministrul...

„Am decis sa avem in vedere o sesizare a presedintilor celor doua Camere pentru ca acestia au prerogativele pentru a sesiza CCR cu un eventual conflict juridic de natura constitutionala intre cele doua institutii ale statului, respectiv Ministerul Public si Parlament pentru faptul ca documentele solicitate nu au fost inmanate Comisiei parlamentare de ancheta (a alegerilor prezidentiale din 2009 - n.red.)”, a spus Oana Floarea.

Ea a sustinut ca este o decizie politica, motiv pentru care se va discuta in cadrul sedintei coalitiei de guvernare.

Un alt subiect de pe ordinea de zi a sedintei de luni il constituie convocarea Parlamentului in sesiune extraordinara, pentru a se adopta un proiect de lege prin care ELCEN sa treaca in subordinea Primariei Capitalei, astfel incat sa se rezolve problema incalzirii din Bucuresti.

Presedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, luni, ca liberalii vor cere suplimentarea ordinii de zi a sesiunii extraordinare anuntate de PSD pentru trecerea ELCEN in subordinea Primariei Capitalei cu numirea unui nou Consiliu de administratie al Radioul public.

De asemenea, deputatul Catalin Predoiu a afirmat ca sesiunea extraordinara ar putea avea pe ordinea de zi si alte chestiuni decat fuziunea dintre RADET si ELCEN, liberalul cerandu-i explicatii lui Liviu Dragnea privind o posibila dezbatere in Parlament a unui proiect de lege privind constituirea Fondului Suveran de Investitii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.