Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, afirma ca pregatirile pentru manifestatiile prilejuite de Centenarul Marii Uniri ”au intrat in linie dreapta”, printre evenimentele care vor fi organizate numarandu-se Piata Centenarului, un pantheon virtual si ”Luna Bucurestilor”.

"Intram in linie dreapta cu organizarea manifestatiilor prilejuite de implinirea a 100 de ani de la Marea Unire. (...) S-a stabilit un calendar al proiectelor si al intalnirilor de lucru, astfel incat sa acceleram toate demersurile ce trebuie facute, iar Bucurestiul sa sarbatoreasca asa cum se cuvine centenarul Marii Uniri”, a declarat Gabriela Firea, sambata, la sedinta Comisiei pentru pregatirea Centenarului Marii Uniri, potrivit unui comunicat de presa al Primariei Bucuresti, potrivit News.ro.

Ea a precizat ca a solicitat institutiilor de cultura din subordinea Primariei sa organizeze, cu acest prilej, ”evenimente destinate tuturor varstelor, in special pentru cei mici, care trebuie sa isi cunoasca si sa isi inteleaga istoria”.

Pentru a marca 100 de ani de la Marea Unire, municipalitatea va inaugura mai multe monumente, printre care: monumentul ”General H. M. Berthelot”, monumentul ”Ferdinand I”, care va fi amplasat in Piata Victoriei, precum si monumentul ”I.C. Bratianu”, in Piata Universitatii.

PMB va organiza, de asemenea, o serie de evenimente pentru aceasta sarbatoare, precum ”Luna Bucurestilor”, un proiect care presupune o luna de evenimente artistice, expozitii, concerte, targuri, tururi speciale in cladiri de patrimoniu.

Teatrul Dramaturgilor Romania va organiza ”Unirea in destine individualiste”, un concurs national de dramaturgie romaneasca, competitie care se adreseaza dramaturgilor, debutanti sau consacrati.

Potrivit comunicatului citat, un alt obiectiv este realizarea ”Pietei Centenarului”, prin amenajarea provizorie, pe tot parcursul anului 2018, in Piata Arcului de Triumf, a unor expozitii lunare de fotografii, cu marcarea momentelor unirii provinciilor.

Tot in sedinta de sambata s-a agreat ideea realizarii unui ”pantheon virtual”, in colaborare cu Academia Romana, prin care sa fie omagiate peste 400 de personalitati ale Romaniei.

Citeste si:
Noi măsuri de relaxare: Manifestațiile sunt permise cu maximum 100...
VIDEO Noi măsuri de relaxare:...

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, marti dupa-amiaza, la Marasti, in judetul Vrancea, intrebat despre pregatirea Centenarului Marii Uniri, ca romanii se pricep ”foarte bine la organizat manifestari festive” si ca nu are ”niciun fel de emotie in aceasta privinta”, sustinand ca ar fi fost totusi ”frumos” daca ”am fi avut proiecte mari cu care sa aratam ca intr-adevar in acesti o suta de ani Romania a devenit nu doar mare, ci si unita” prin autostrazi.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.