Omul de afaceri Dan Voiculescu, care executa din 8 august 2014 pedeapsa de zece ani de inchisoare primita in dosarul privatizarii frauduloase a Institutului de Cercetari Alimentare, a declarat, marti dupa-amiaza, dupa decizia instantei de eliberare conditionata a sa, ca i-au fost furati trei ani din viata, pe care nu ii va mai da nimeni, chiar daca Traian Basescu va ajunge la inchisoare. El a mai spus ca trei ani a trait intr-un "acvariu".

Voiculescu a facut aceste declaratii marti dupa-amiaza, la iesirea de la Spitalul Universitar, unde a fost internat de vineri.

"Mi-au fost furati trei ani din viata. Acesti trei ani nu mi-i da nimeni, chiar daca intra Basescu la inchisoare. Cat am stat in puscarie, am avut doua sentimente deosebite, profunde, care au iesit in evidenta. Primul sentiment a fost unul de durere a pleopelor, pentru faptul ca stateam cu ochii inchisi mai mult de jumatate de zi. Mi-am creat un fel de acvariu in care am incercat si am reusit sa traiesc. Am trait trei ani intr-un acvariu", a afirmat Dan Voiculescu.

El a mai spus ca al doilea sentiment pe care l-a avut in aceasta perioada a fost de regret: "Regretul ca 12 familii au avut de suferit din cauza mea. Oameni care au fost implicati in acest proces ca sa pot sa fiu eu dus la inchisoare".

In timpul declaratiei sale, Voiculescu le-a cerut jurnalistilor sa inchida ochii, "pentru a se teleporta la poarta penitenciarului".


Magistratii Tribunalului Bucuresti au decis, marti, punerea de indata in libertate a omului de afaceri Dan Voiculescu, condamnat la zece ani de inchisoare in dosarul privatizarii frauduloase a Institutului de Cercetari Alimentare. Magistratii Tribunalului Bucuresti au respins, astfel, contestatia Parchetului la decizia Judecatoriei Sectorului 5 de eliberare conditionata a omului de afaceri, iar decizia este definitiva

Dan Voiculescu a fost internat vineri dupa-amiaza sub paza la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti.

Tribunalul Bucuresti a judecat in urma cu o saptamana solicitarea lui Dan Voiculescu de eliberare conditionata, avocatul acestuia sustinand ca omul de afaceri nu a platit prejudiciul deoarece are averea sechestrata, iar ANAF nu a vandut niciun imobil pentru a recupera paguba.

Citeste si:
Care era, de fapt, planul lui Daniel Balaciu. Dana Roba a povestit...
Care era, de fapt, planul lui...

Cu privire la neplata prejudicului, avocatul a sustinut ca este vina ANAF ca nu a reusit in trei ani sa vanda doar o singura proprietate dintre cele puse sub sechestru de judecatorul care l-a condamnat definitiv pe Voiculescu.

“El are toata averea sechestrata. Nu are un leu disponibil, cu exceptia pensiei. ANAF nu a pus nici azi in executare decizia de condamnare. Daca le valorifica poate se acoperea prejudiciul. Statul o are la dispozitie dar nu o face. Dan Voiculescu e un om de 71 de ani pe care detentia il chinuie. Are si o serie de problem medicale pentru care va rog sa pastram confidentialitatea. Cert este ca nu s-a insanatosit”, a mai aratat avocatul Florian Surghie.

Judecatoria Sectorului 5 a decis, in 8 iunie, ca Dan Voiculescu poate fi eliberat conditionat, decizia fiind contestata de procurori. Judecatoria Sectorului 5 motiveaza decizia de liberarea conditionata a lui Dan Voiculescu aratand ca acesta "a dat dovada de staruinta in munca” prin participarea la activitati lucrative si intelectuale, a avut un comportament exemplar in conformitate cu normele institutionale si o atitudine respectuoasa fata de personalul unitatii, a participat constant la activitatile educationale, a conferentiat la dezbaterea cu tema "Stari, emotii, comportament uman si a fost recompensat de mai multe ori cu suplimentarea dreptului la pachet si vizite.

Citeste si:
Piedone, condamnat la 8 ani în cazul Colectiv, candidează din nou...
Piedone, condamnat la 8 ani...

Judecatorii arata ca pana la 24 mai Dan Voiculescu a executat in total 1.408 zile din cele 3.653 (10 ani) pe care le avea de executat in dosarul ICA, depasind limita minima de 1.217 zile care reprezinta o treime din durata pedepsei. Dintre cele 1.408 zile, 387 se considera executate in urma muncii prestate si in urma redactarii de lucrari stiintifice.

De asemenea, judecatorii vorbesc despre "staruinta in munca”, atat prin participarea la curatenie, cat si prin scrierea a 11 lucrari stiintifice.

Mai mult, judecatorii spun ca Voiculescu nu a fost sanctionat disciplinar niciodata, avand un "comportament exemplar, adecvat normelor institutionale” si a participat constant la activitati educationale, primind mai multe recompense.

In motivarea deciziei se mai precizeaza ca Dan Voiculescu a castigat 1.882 de credite, participand la 48 de programe educationale in cadrul penitenciarului, credite suficiente pentru demonstrarea indreptarii comportamentului acestuia.

Citeste si:
Drumul către eliberare: Cum să îți înfrângi viciile și să îți...
Drumul către eliberare: Cum...

Voiculescu executa din 8 august 2014 pedeapsa de zece ani de inchisoare primita in dosarul privatizarii frauduloase a Institutului de Cercetari Alimentare. In dosarul "ICA” au mai fost condamnati fostul director al institutului, Gheorghe Mencinicopschi, la opt ani de inchisoare, fostul director al ADS Corneliu Popa, tot la opt ani de inchisoare si fostul ministru al Comunicatiilor Sorin Pantis la sapte ani de inchisoare. Gheorghe Mencinicopschi a fost eliberat conditionat in 26 septembrie, dupa ce a executat doi ani din pedeapsa.

Dupa ce a fost incarcerat, Dan Voiculescu a scris, in mai putin de un an si jumatate, unsprezece carti.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.