Politica 4 Iulie 2017 14:50
Senatorul USR Vlad Alexandrescu a initiat un proiect de lege, care cere persoanelor pasionate de cautarea "comorilor" arheologice sa desfasoare aceste activitati doar prin intermediul unei asociatii, ce colaboreaza cu muzee sau institutii de cercetare. 

"In vederea limitarii efectelor dezastruase ale acestor practici, senatorul Vlad Alexandrescu a initiat o propunerea legislativa care instituie obligativitatea ca persoanele pasionate de cautarea de ”comori” arheologice sa poata face o astfel de cercetare doar printr-o asociatie care are un contract de colaborare cu o institutie de profil muzeal, de cercetare sau de invatamant superior. Potrivit initiativei legislative, institutia va desemna un arheolog care va asigura coordonarea activitatilor in teren ale asociatiei astfel incat sa fie preintampinate si limitate interventiile cu potential distructiv asupra siturilor arheologice cercetate.

De asemenea, initiativa legislativa propune cateva modificari punctuale in legislatia din domeniul protejarii patrimoniului arheologic pentru asigurarea claritatii unor prevederi si a bunei functionalitati a unor procese precum o mai buna definire a relatiei intre fazele cercetarii arheologice si cele de realizare a investitiei, precizarea atributiilor autoritatilor publice responsabile etc.", precizeaza, intr-un comunicat de presa, Uniunea Salvati Romania (USR).

Senatorul Vlad Alexandrescu considera ca „statul trebuie sa previna prelevarea necontrolata a vestigiilor de patrimoniu arheologic prin extragerea neautorizata din contextul originar, asa cum prevede Conventia europeana pentru protectia patrimoniului arheologic adoptata la La Valetta in 1992, precum si Tezele prealabile ale Codului Patrimoniului, aprobate de Guvernul Romaniei in 2016”.

Potrivit datelor oficiale, emise de Inspectoratul de Politie al Judetului Timis, braconajul arheologic a ajuns la cote alarmante. Numai in anul 2015 au fost recuperate 14.840 de bunuri culturale mobile, dintre care 12.794 sunt bunuri arheologice sustrase din siturile arheologice din Romania.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.