Primaria Capitalei va acorda 5.000 de vouchere in valoare de 500 de lei cetatenilor cu varsta de peste 18 ani si cu resedinta sau domiciliul in Bucuresti care vor sa isi cumpere o bicicleta, simpla sau electrica, trotineta sau dispozitive de tip Segway sau Ninebot, conform unui proiect de hotarare aprobat, vineri, in sedinta Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB).

In cadrul dezbaterii pe proiect, unul dintre cetatenii prezenti la sedinta a dorit sa ia cuvantul si a insistat de mai multe ori, insa nu i s-a acordat. Presedintele de sedinta, Orlando Culea, l-a avertizat ca daca nu ia loc si nu tace, il va da afara din sala.

"Incurajarea folosirii mijloacelor alternative in principal ca mijloc de deplasare in oras, precum si ca vehicul cu rol recreativ si sportiv, reprezinta o prioritate pentru autoritatile publice, fiind o componenta importana a politicii publice de mediu privind reducerea poluarii aerului, dezvoltarii mobilitatii, sportului si promovarii unui stil de viata activ si sanatos”, se arata in expunerea de motive a proiectului de hotarare.

Municipalitatea precizeaza ca in acest sens este initiat proiectul privind acordarea a 5.000 de vouchere in valoare de 500 de lei.

Proiectul de adreseaza "oricarui cetatean cu domiciliul sau resedinta in Bucuresti, cu varsta minima de 18 ani".

Un consilier USR a spus, la dezbaterea proiectului, ca problema nu este ca oamenii nu au bani sa isi cumpere biciclete, ci ca nu exista infrastructura, respectiv piste pentru biciclisti, si nici spatii sau locuri in care cetatenii sa isi poate lasa bicicletele.

"Ieri (joi, n.r.) s-a intamplat un accident in urma caruia era sa nu mai fiu aici, cu voi. Mergand regulamentar pe carosabil, cu bicicleta, o masina era cat pe-aici sa intre in mine. Este foarte usor sa scoatem 500 de lei din buzunar, dar in situatia de fata este iresponsabil. Avem mari probleme de siguranta. Transportul alternativ nu este inca dezvoltat in Bucuresti, dar nu pentru ca oamenii nu au biciclete, ci pentru ca nu avem infrastructura, piste, nu exista siguranta si mai e o problema faptul ca oamenii nu au unde sa-si tina bicicletele. (...) Este iresponsabil sa incurajam astfel mersul pe bicicleta. Trebuie sa facem infrastructura si apoi sa le dam oamenilor bani de biciclete”, a afirmat consilierul

Citeste si:
Începe programul de ajutor pentru încălzire. Statul nu-și găsește...
Începe programul de ajutor...

In cadrul dezbaterii pe proiect, unul dintre cetatenii prezenti la sedinta a dorit sa ia cuvantul si a insistat de mai multe ori, insa nu i s-a acordat. Presedintele de sedinta, Orlando Culea, l-a avertizat ca daca nu ia loc si nu tace, il va da afara din sala.

Proiectul de hotarare a fost aprobat cu 28 de voturi "pentru”, cinci abtineri si sase voturi "impotriva”.

"Pe biciclistii din Bucuresti ii iubim, ii pretuim. Am pregatit deja proiectul si il vom supune dezbaterii in prima sedinta a Consiliului General: vom acorda un voucher de 500 de lei celor care doresc sa achizitioneze o bicicleta si vom declansa o campanie de constientizare a conducatorilor auto ca nu sunt singuri in trafic si trebuie sa aiba grija ca sunt si biciclisti sau motociclisti, pentru a preveni eventualele accidente”, declara in urma cu doua saptamani primarul Capitalei, Gabriela Firea.

Citeste si:
Bicicliștii bucureșteni pot afla date în timp real despre calitatea...
Bicicliștii bucureșteni pot...

La sedinta CGMB au venit si mai multi cetateni si reprezentanti ai societatii civile, care au intrat pe baza unor liste, la cateva minute de la inceperea sedintei. Acum, accesul pe fiecare etaj se face pe baza unor cartele magnetice pe care le au doar angajatii primariei, astfel ca atat jurnalistii, cat si cetatenii pot intra in primarie doar insotiti de un reprezentant al biroului de presa. De asemenea, in sala de consiliu numarul politistilor locali s-a marit.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.