Ceea ce face PSD prin schimbarea programului de guvernare este o crima cu premeditare impotriva companiilor romanesti si cu capital strain si impotriva sansei de dezvoltare economica a Romaniei. Impozitarea cifrei de afaceri a companiilor si desfiintarea cotei unice sunt masuri care vor lovi puternic in cei care muncesc, care creaza valoare adaugata, care au performante in activitate, cei care duc greul cresterii economiei”, a scris Ludovic Orban.

Liderul liberalilor a avertizat ca implementarea acestor masuri poate duce la o noua criza economica si a cerut celorlalte forte politice sa se alature PNL in incercarea de stopa adoptarea actelor normative preconizate de catre guvernul Tudose.

Aceste masuri vor alunga investitorii, vor duce la inchiderea a zeci de mii de companii, vor frana dezvoltarea companiilor aflate in expansiune si in ultima instanta vor duce la stagnare economica, somaj, scaderea veniturilor populatiei si chiar la o noua criza economica. Fac apel la toate fortele politice, la toti oamenii cu capul pe umeri din societatea romaneasca sa vina alaturi de noi si sa se opuna adoptarii acestor legi ticaloase”, a mai scris Orban.

Noul program de guvernare: dispare impozitul pe profit, apare impozitul pe venit

Toate firmele din Romania vor plati, de la 1 ianuarie 2018, un impozit pe cifra de afaceri in locul impozitului pe profit, care va disparea, prevede noul program de guvernare al coalitiei PSD-ALD. Masura, o mare noutate fiscala, aduce beneficii statului, care incaseaza bani indiferent daca firmele fac sau nu profit, si dezavantajeaza puternic companiile, care vor plati sume tot mai mari pe masura ce se dezvolta.

Masurile sunt justificate prin faptul ca Romania are cel mai mic grad de colectare a veniturilor la buget din Uniunea Europeana.

"Vom introduce impozitarea veniturilor pentru toate companiile din Romania, (impozit pe cifra de afaceri) incepand cu 1 ianuarie 2018. Acest impozit va inlocui impozitul pe profit si va avea 2 sau 3 trepte de impozitare", arata noul program de guvernare.

Daca va fi aplicata, masura va elimina cota unica de 16%, in vigoare din 2005, si va schimba complet modul de taxare a afacerilor din Romania.

In plus, o taxa noua va fi introdusa pentru companiile din energie.

"In ceea ce priveste impozitarea profitului, o restabilire a echitatii consideram noi ca reprezinta impozitarea suplimentara a profiturilor obtinute din extractia de resurse natural si neprelucrate in Romania, cu cel putin 20%, prin adoptarea noii legi a redeventelor, cel tarziu la finan lul anului 2017", mai arata documentul.

Programul de guvernare prevede si alte masuri noi fata de programul initial de guvernare, din ianuarie.

"Intentionam constituirea unei directii in cadrul ANAF (si cooperare cu Registrul Comertului) pe tematica firmelor cu pierderi continue (peste 3 ani la rand), companiilor care au cifra de afaceri nula si a creditelor acordate de actionarii privati propriilor firme cu pierderi precum si consolidarea Directiei de Preturi de Transfer din aceeasi institutie", arata documentul.

Programul PSD propune inasprirea legislatiei privind firmele, astfel ca, pana la 31 decembrie 2019, firmele cu capital negativ vor fi obligate sa-si reintregeasca capitalul, iar o persoana nu va mai putea infiinta o societate un anumit numar de ani dupa doua insolvente.

"Totodata, vom modifica legea insolventei cel tarziu pana la 1 noiembrie 2017 astfel incat o firma sa nu poata ramane in faliment mai mult de doi ani sau, daca nu-si respecta planul de conformare, pe o perioada mai mare de sase luni", arata noul program de guvernare.