Senatul a adoptat marti, cu majoritate de voturi, modificarile la Legea de organizare si functionare a Avocatului Poporului, potrivit carora persoana care va indeplini aceasta functie va avea rang si indemnizatie de ministru si pensie egala cu a judecatorilor de la Curtea Constitutionala (CCR).

Potrivit noului act normativ, initiat anul trecut de social-democratii Florin Iordache si Marian Neacsu, ”functia de Avocat al Poporului este asimilata ca rang si salarizare cu functie de ministru”.

In ceea ce priveste pensia Avocatului Poporului, legea in noua forma prevede ca acesta ”beneficiaza de pensie calculata si stabilita in aceleasi conditii cu cea a judecatorilor Curtii Constitutionale (…) Pensia de serviciu astfel stabilita poate fi cumulata cu indemnizatia pentru mandatul in curs de exercitare”.

Actul normativ prevede si faptul ca pensia de serviciu a Avocatului Poporului se actualizeaza ori de cate ori se majoreaza indemnizatia bruta lunara a judecatorilor de la Curtea Constitutionala, iar daca in urma actualizarii rezulta o pensie de serviciu mai mica, Avocatul Poporului isi pastreaza pensia aflata in plata.

La randul lor, adjunctii Avocatului Poporului sunt asimilati ca rang si salarizare secretarilor de stat si pot fi numiti pentru un mandat de 5 ani care poate fi reinnoit o singura data.

In ceea ce priveste pensia, adjunctii Avocatului Poporului beneficiaza de pensie de serviciu in cuantum de 80% din indemnizatia bruta avuta in ultima luna de activitate. Acestia se pot pensiona anticipat cu 5 ani, caz in care le scade pensia cu 1%.

Totodata, noul act normativ prevede infiintarea, in cadrul institutiei Avocatului Poporului, a Mecanismului National de prevenire a torturii si a altor pedepse sau tratamente cu cruzime, inumane sau degradante in locurile de detentie. Mecanismul se organizeaza si functioneaza ca structura distincta de celelalte domenii de activitate ale Avocatului Poporului, cu autonomie functionala, operationala, financiara si de personal.

Citeste si:
Orban, despre menținerea lui Bode la Interne: „Principala...
Orban, despre menținerea lui...

Modificarile aduse legii de organizare si functionare a Avocatului Poporului au fost aprobate de plenul Senatului cu 93 de voturi ”pentru”, 12 ”impotriva” si trei abtineri. Senatul este camera decizionala in acest caz.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.