Presedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, la Bruxelles, ca solutia alegerilor anticipate este posibila in cazul unei "crize profunde", ceea ce el nu isi doreste, insa ele "nu pot fi excluse" ca varianta, totul depinzand de votul din Parlament pentru numirea unui nou Guvern.

Intrebat despre posibilitatea alegerilor anticipate, asa cum cer unele partide, Iohannis a afirmat ca ele sunt o solutie de criza, la care nu isi doreste sa se ajunga.

"Alegerile anticipate sunt o solutie prevazuta de Constitutie, dar, sigur, pentru a ajunge la alegeri anticipate trebuie sa intram mai intai intr-o criza profunda, si eu in niciun caz nu imi doresc asa ceva. Dar, sigur, ele nu pot fi niciodata excluse si, in fond, aici depinde foarte mult de voturile din Parlament", a spus presedintele.

Potrivit Constitutiei, la alegeri anticipate se poate ajunge doar prin dizolvarea Parlamentului, daca acesta nu a acordat votul de incredere pentru formarea Guvernului in termen de 60 de zile de la prima solicitare si numai dupa respingerea a cel putin doua solicitari de investitura. Dizolvarea se face prin decizie a presedintelui, dupa consultarea sefilor Parlamentului.

Presedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat joi, la finalul Biroului Executiv al partidului, ca liberalii vor incerca sa formeze o majoritate parlamentara si ca in urmatoarele zile vor purta discutii cu toate formatiunile parlamentare in afara de PSD, precizand ca varianta preferata de partidul pe care il conduce este declansarea alegerilor anticipate.

Si presedintele interimar al USR, Elek Levente, a anuntat, sambata, ca formatiunea sustine ca singura iesire onorabila din criza ar fi convocarea alegerilor anticipate intrucat PSD si-a pierdut credibilitatea.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.