Presedintele Klaus Iohannis a participat, marti, la Berlin, la o ceremonie de comemorare a victimelor refugiului si expulzarii, in calitate de invitat de onoare, notand ca exista multi oameni in Europa care nu se mai simt in siguranta, din cauza conflictelor din zona, a terorismului, dar si a lipsei de solutii, insa datoria europenilor este sa protejeze valorile democratiei si drepturilor omului.

"Din pacate, multi oameni nu se mai simt in siguranta in Europa. Conflictele din vecinatatea continentului nostru si lipsa solutiilor pentru a le pune capat, combinate cu teama de terorism, alimenteaza acest sentiment de neliniste. Suntem martorii unui val de crestere a nationalismului si a reaparitiei politicilor care incurajeaza teama si ura fata de ceilalti", a atras atentia presedintele, care a vorbit in calitate de invitat de onoare al evenimentului, alaturi de ministrul de Interne al Germaniei, Thomas de Maiziere.

Seful statului a mai spus ca este regretabil ca refugiatii si migrantii sunt de multe ori "in centrul discursului politic care indeamna la discriminare si intoleranta", afirmand ca trebuie insa aparate valorile comune europene, precum drepturile omului si democratia.

"Majoritatea celor care fug din calea conflictelor si a violentelor considera Europa un loc unde se simt siguri. Am vazut cu totii imaginile emotionante cu refugiatii care au ajuns pe continentul european. (...) Adevarul este ca niciun refugiat nu ar risca nici viata sa si nici pe cea a familiei sale intr-o calatorie atat de periculoasa, daca ar putea sa se dezvolte in siguranta in propria tara. De aceea, Romania considera prioritara abordarea cauzelor care au declansat criza", a afirmat presedintele.

El a dat ca exemplu Romania, care este un exemplu in privinta integrarii minoritatilor.

"Dupa 1989, Romania a dus o politica deschisa fata de minoritatile de orice fel, fiind pe deplin constienta ca aceste politici sunt esentiale in asigurarea unui climat de pace si stabilitate la nivel regional. Romania este astazi un exemplu in domeniul protectiei minoritatilor si este recunoscuta ca model la nivel european", a subliniat seful statului.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.